U ataru sela Kula, u opštini Malo Crniće, na brdu Vranjevac, gde se nalazi istoimeni spomen-kompleks, danas je obeležena 108. godišnjica bitke koja se odigrala upravo na ovom brdu, o čemu svedoče brojni rovovi, koji, kako kaže legenda, natopljeni krvlju junaka, nikada nisu zarasli travom.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković položio je, povodom obeležavanja 108. godišnjice bitke na Vranjevcu, venac kod spomenika na brdu Vranjevac, u Opštini Malo Crniće.

,,Bilo je onih koji su godinama znali da pričaju da je i povlačenje srpske vojske, da su i bitke, među kojima je i bitka na Vranjevcu bile velika greška, a ja želim danas na ovom mestu da kažem, greške postoje u prirodnim naukama, greška može da se napravi u matematici, greška može da se napravi u fizici, ali u istoriji greške nema. Svako ko bi pričao o ovoj žrtvi kao o grešci, obesmišljava one koji su ovde hrabro pali“, rekao je ministar Selaković.

Foto: Urban City / A.K.

Ministar je podsetio da je broj palih Srba i Srpkinja tokom Velikog rata iznosio milion i 247 hiljada 435 žrtava.

,,Ovo je broj koji bi svako od nas trebalo u pola dana u pola noći da zna, da zna koliko je velika i skupa cena kojom je Srbija platila svoju slobodu, kojom je Srbija platila svoje oslobođenje i ujedinjenje“, istakao je Selaković.

Govoreći o važnosti ovakvih obeležavanja, ministar je poručio da se otadžbina čuva svakodnevno, pamćenjem onih koji su za nju dali život, kako bi buduće generacije slobodno, suvereno i ponosno živele.

Pored ministra Selakovića, vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Opštine Malo Crniće na čelu sa predsednikom opštine Mališom Antonijević em, Udruženja SUBNOR i gradonačelnik Požarevca.

KOMENTARIŠI