Vrbica u Kučevu

Vrbica u Kučevu

Porta i hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Kučevu bili su subotnjeg sunčanog popodneva ispunjeni onim najlepšim i najvrednijim što imamo – decom! Sve se orilo od njihovog smeha i zvuka zvončića čime je na najlepši mogući način proslavljen praznik -Vrbica.

Večernju službu, u okviru koje su osveštane grančice vrbe i izvršen trokratni ophod oko hrama, služili su trojica sveštenika – protonamesnik Marko Mitrović, jerej Dušan Stepanović i prezviter Nikola Soldatović.

Vrbica u Kučevu

Lazareva subota ili Vrbica se slavi na subotu uoči praznika Cveti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga deca svečano dočekala i pozdravila.

Ovaj praznik je isključivo praznik dece. Za taj dan majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, donose, svečano obučenu, crkvi, kupuju im zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata a venčići na glavu. Deca se raduju, trče po porti i učestvuju u ophodu oko crkve. Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

Sa ovim praznikom počinju veliki Vaskršnji praznici.

KOMENTARIŠI