Vremenska prognoza za leto: Pred nama temperature iznad proseka i tropske noći

Vremenska prognoza za leto: Pred nama temperature iznad proseka i tropske noći

SUTOMORE, Foto: Urban City / B.P.

Prema prognozama, velika je mogućnost da je pred nama leto sa temperaturama iznad proseka, slabijom količinom padavina i noćima kada se živa i termometru neće spustiti ispod 20. podeoka.

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da je teško davati prognoze o tome – koliko će biti toplo nastupajuće leto.

„Sigurno nas očekuje jedno veoma toplo leto, bar prema onim prognozama koje trenutno imamo i prema onome kako je do sada izgledao jun. Vidimo da je jedan period za nama prilično visokih temperatura i taj period će se verovatno, prema prognozama nastaviti”, rekao je Đurđević i dodao da će leto svakako biti sa temperaturama iznad proseka i nekoliko toplotnih talasa.

Naglašava da najviše zabrinjava nedostatak padavina i to što nije bilo „ozbiljne” kiše duže vreme. Poslednjih meseci je, kaže, prisutan dugoročan deficit vlage, što će se, prema prognozama nastaviti, i što je veliki pritisak za poljoprivredu.

Đurđević kaže da će ovih dana biti tek kratkotrajnih pljuskova, nešto većih u sredu, nakon čega opet sledi desetak dana sa veoma visokim temperaturama.

Foto: Urban City

Broj sušnih leta u jednoj deceniji se vremenom povećava

Komentarišući mogućnost da će ovogodišnje leto imati čak 60 tropskih dana u nizijama i 15 do 20 dana sa temperaturama većim od 35 stepeni Celzijusa, Đurđević kaže da – postoji šansa za tako nešto.

„Kada gledamo za šta imamo trenutno najveću verovatnoću po pitanju ovog leta, imamo za taj scenario u kome će biti veliki broj tropskih dana, veliki broj dana sa temperaturama preko 35 stepeni. Prilično su nezgodne i visoke noćne temperature, posebno u smislu zdravlja, jer stvaraju pritisak na zdravlje hroničnih bolesnika”, rekao je Đurđević.

Tropske noći su one kada temperatura ne pada ispod 20 stepeni. Očekuje se, prema prognozama, nastavak tog trenda, kao i leto koje je toplije od proseka.

Kada je reč o poljoprivredi, suši i žetvi pšenice koja sledi, Đurđević kaže da je problem i u sistemu navodnjavanja, o čemu „treba razmišljati u budućnosti kao o razvojnoj šansi”, posebno imajući u vidu da će izuzetno topla i sušna leta biti češća narednih decenija.

„Ovakva leta su bila jednom u deset godina, sredinom 20, veka, a kako se približavamo sredini 21. veka , verovatno će se dešavati dva do tri sušna leta u toku jedne decenije”, kaže Đurđević.

KOMENTARIŠI