Jun izneverio ugostitelje u Budvi, više gostiju očekuje se od 15. jula

Jun izneverio ugostitelje u Budvi, više gostiju očekuje se od 15. jula

Foto: Urban City // B.P.

Iz Turističke organizacije Budva ističu da još uvek nisu dostigli nivo iz 2019. godine, a kada je reč o vrhuncu sezone i postezoni očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Jun je izneverio sva očekivanja, i kako tvrde budvanski hotelijeri, rezultati nisu niti približno slični onima iz 2019. godine.

Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok su na plažama ležaljke prazne, a pune se samo vikendom prenosi Pobjeda.

Očekuje se više gostiju od 15. jula do 15. avgusta, ali to ne može nadomestiti celu godinu u kojoj se, kako tvrde, i dalje osećaju posledice pandemije, kao i globalne krize izazvane ratom u Ukrajini.

Foto: Urban City // I.P.

Žale se i ugostitelji

Prema statistici, u Budvi boravi 17.470 gostiju od čega je njih 9.290 u privatnom, a 7.900 u hotelskom smeštaju. Kako su rekli Pobjedi iz Turističke organizacije (TO) Budva, u hotelskom smeštaju najbrojniji gosti su iz Srbije, Nemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

Iz TO Budva ističu da još nisu dostigli nivo iz 2019. godine, a kada je reč o vrhuncu sezone i postezoni očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

Kako će dalje proteći letnja sezona?

Nikola Pejović, predsednik Udruženja hotela Crne Gore, rekao je da imaju daleko manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati Ukrajince i Ruse koji borave u iznajmljenim stanovima.

“Slaba je posećenost u malim i srednjim hotelima, a vidim da se žale i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, puni su jer oni imaju dumping cene koje su u rangu tri i dve zvezdice. Ima i bogataša, ali oni odsedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu”, tvrdi Pejović, vlasnik hotela Grbalj u kojem je popunjenost samo 50 odsto.

Foto: Urban City / I.P.

Nude se vile i privatne kuće…

Prema njegovim rečima, dosta se nudi iznajmljivanje privatnih vila, kuća, apartmana i stanova na dan, ali gostiju nema.

“U razgovoru sa vlasnicima smeštaja saznao sam da nisu zadovoljni i da nude niže cene, ali da gostiju nema. Vidite po autobusima koji dovoze turiste, evo trenutno ih je u Budvi samo pet”, objašnjava Pejović.

Ivan Ivanović, vlasnik hotela Majestic, takođe je rekao da popunjenost hotela nije kao rekordne 2019. godine i da su im u junu boravili uglavnom stariji ljudi iz Zapadne Europe, Skandinavije i Izraela.

“Bojim se ćemo ovim načinom vođenja turizma, odnosno nepostojanjem strategije, izgubiti predsezonu i posezonu”, dodao je Ivanović.

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Maj je bio bolji

On tvrdi da je njegov hotel na 90 odsto popunjenosti i da se bliže rezultatima iz 2019. godine, međutim, ističe da je maj bio bolji.

Nemanja Kuljić, direktor hotela Avala, tvrdi da im je popunjenost više od 80 odsto, što je kao u junu 2019. godine. U junu dominirali su im gosti iz Izraela s oko 24 odsto ostvarenih noćenja.

“Primetna je, ali i očekivana, odutnost gostiju iz Zapadne Evrope, sa solidnih 8 odsto noćenja gostiju iz Nemačke i 8 odsto noćenja gostiju iz Francuske”, objasnio je Kuljić.

Prema njegovim riječima, po dosad ostvarenom broju noćenja i prihodima na nivou godine dostigli su od 80 odsto do 90 odsto rezultata iz 2019. godine. On je dodao da su optimisti samo po pitanju krajnjih rezultata sezone.

U hotelima HG Budvanska rivijera ovih dana, prema rečima portparola Jelene Kaluđerović, boravi oko 1.000 gostiju.

KOMENTARIŠI