PODELI
Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Ohridu da nas sve čeka jedna od najtežih zima.

Međutim, kako je istakao, nema razloga za paniku, već za rad, te je predložio da se uspostave radne grupe kako bi zemlje regiona mogle međusobno da se pomažu.

Vučić je, na pitanjen kako detaljno izgleda njegov predlog, rekao novinarima da Srbija ima najviše hrane i dobro je da može da pomogne svima u regionu, da budu sigurni da im neće nedostajati osnovne životne namirnice, kao što su žitarice, brašno, ulje, šećer.

“Svega ima Srbija u dovoljnim količinama i to ne samo za sebe”, dodao je on.

Rekao je da može da bude problem u vezi hrane zbog spekulativnih radnji, niskih cena.

“Da bismo sve umeli da rešavamo kao potencijalni problem važno je da formiramo radne grupe, a ne da damo ulje pa se ono pojavi u Turskoj ili Holandiji, brašno u Italiji. To ne bi bilo fer prema nama, jer smo i mi mogli da prodajemo po višoj ceni. Važno je da svim građanima obezbednimo da ima dovoljno hrane”, objasnio je Vučić.

Rekao je da već sada svi sa užasom gledaju šta će da se događa oko energetike.

“Zamislite da idemo na najgori scenario, da iz bilo kog razloga Rusi prekinu celoj Evropi dotok gasa, da ne možemo da uvozimo rusku naftu koja je jeftinija od bilo koje druge, koju bi morali tankerom da dovozimo do hrvatske luke, pa onda naftovodom do Pančeva”, ukazao je on.

Vučić je naglasio da u nedostatku gasa cena električne energije skače za 320 do 350 evra po megavatu, da neće u tom slučaju biti struje nigde, pa nema ni odakle da se uzme.

“Kada nema gasa gasne elektrane ne mogu da rade, ne mogu termoelektrane da se snabdeju. Umesto toga morate da proizvedete nove megavate, a ne možete da iskopate dovoljno uglja. U tom slučaju bi se pomagali”, objasnio je on.

Kao primer naveo je da sa Crnom Gorom Srbija ima velike hidropotencijale, što je važno za balansiranje energije, da može da se pravi električna energija tokom zime.

Severna Makedonija, prema njegovim rečima, treba da gradi na Vardaru velike hidro-kapacitete u budućnosti, a Srbija je spremna da razmotri da to bude rađeno zajedno.

“Million stvari ima oko kojih možemo da razgovaramo. Niko od nas nije samodovoljan. Svi smo sa različitih strana i zbog različitih stvari u problemu i to ne svojom krivicom. Biće jedna od najtežih zima. Ali nije razlog za paniku, već za rad”, podvukao je on.

Vučić je istakao da će ključni faktor biti finansije.

“Kako da finansiramo to sve. Ako kupujete milion kubnih metara gasa po ceni od 5.000 dolara, to bi bilo pet miliona dolara dnevno. Ko će to da plati. Zato sada u naša skladišta upumpavamo gas da bi nešto sačuvali. Neko će da pita što trošite pare sada? Zato što nećemo imati ništa ako to ne uradimo”, objasnio je on.

Vučić je rekao da Srbija ima najnižu stopu javnog duga u regionu, ali je dodao da je teško izaći na finansijsko tržište.

“Čekam da vidim po kojim uslovima je danas Mađarska izašla. Svi hoće sada na tržište. Mi za sada idemo na privatno plasiranje, jer smatramo da je situacija na finansijskom tržištu loša. Pare će netraga da nestaju na energente i hranu. I zato je važno što pre upumavanje gasa u skladišta”, rekao je on.

Vučić je preneo da Srbija danas ima 197 miliona kubnih metara u svom skladištu u Banatskom dvoru.

Dodao je da Srbija ne može da povuče više od pet miliona kubnih metara dnevno.

“Sada imamo iz dva skladišta, iz mađarskog dela možemo da povučemo po šest miliona kubnih metara dnevno, a iz našeg pet miliona, a naša potrošnja u januaru i februaru je 14 miliona kubnih metara dnevno, što je za tri više nego što raspolažemo. Sve to treba rešiti”, objasnio je on.

“O ogromnom novcu je reč da bismo se pripremili za zimu”, zaključio je on.

KOMENTARIŠI