Foto: Urban City // I.P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Kfor u pažljivo sastavljenom odgovoru rekao da nema potrebe za povratak srpskih bezbednosnih snaga na teritoriju KiM i to pozivajući se na Rezoluciju 1244. Svi smo znali i očekivali ovakav odgovor Kfora, kaže Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da je Kfor u svom pažljivo sastavljenom pismenu upućenom Vladi Srbije, koji je i on dobio, odgovorio da smatra da nema potrebe za povratkom Vojske Srbije na teritoriju KiM, pritom se pozivajući na Rezoluciju 1244.

“Ali oni se nisu pozvali na deo Rezolucije, pošto nemaju pravo da odbiju taj zahtev. Oni su se pozvali na normativnu normu da čuvaju red i poredak. Napravili su još jednu grešku. Oni su nekada od poslušničkih vlasti u Beogradu tražili da Miloševića izruče na Vidovdan, tako su i ovo uručili na Badnje veče. Uoči Božića da dobijemo negativan odgovor, znamo da to nije slučajno”, rekao je Vučić za Pink.

Poredeći zahtev da se Slbodan Milošević izruči tribunalu u Hagu na Vidovdan, smatra da negativan odgovr na zahtev Vlade Srbije nije slučajno stigao na Badnje veče.

Ističe da se u pismu navodi da KFOR “pažljivo motri na to šta se zbiva na severu”, iako je, naglašava, samo dva sata ranije pucano na dečake srpske nacionalnosti.

Kaže da nije posao Kfora da brine o barikadama na severu, već o svim Srbima na Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da je proverio, iako je bio na Hilandaru, i da mu niko od zvaničnika nije poslao poruku da je užasnut napadom na decu, a da je dobio 11 poruka ambasadora zbog Rade Trajković, kada je dva sata sedela na administrativnom prelazu.

“Pucanje na srpske dečake ih nije nasekiralo. To govori o svima njima, i o odnosu prema srpskom narodu. Ja nisam očekivao drugačiji odgovor Kfora. I pitanje je da li ići na sednicu Saveta bezbednosti. U našoj zemlji postoje dve grupe koje vrše pritisak zbog KiM. Jedni su tobožnje patriote koji samo prave problem svojoj zemlji. Oni će tražiti sednicu SB UN. Idemo sutra, ok, podržaće nas Rusi. A šta ćemo onda. Oni će da izglasaju da se ne vrate srpska vojska i policija. Šta ćemo posle te sednice, da ostavimo Kurtiju da komentariše kako je i SB UN odbio to” istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je ovde reč o pokušaju ubistva dvojice dečaka i ističe da očekuje da se uskoro vidi sa porodicama Stojanović i Tomić.

“To je rezultat atmosfere koju je Kurtijev režim sa nekim spolja pravio. Nisu oni poludeli iz čistog mira. Sve je ovo plod atmosfere koju je stvorio Kurti. Mene plaši da vidim to i kod našeg naroda, da nismo više u stanju to sasvim racionalno da posmatramo. Ta slika na Badnji dan je potresla Srbiju, izazvala suze svih ljudi”, istakao je predsednik.

Vučić je najavio razgovore sa Derekom Šoleom i dodao da je to veoma važan čovek, i da će sa njim voditi važne razgovore.

“On nema nikoga ko mu naređuje u Stejt Departmentu, možda samo Džejk Saliven. Reč je o veoma važnom čoveku”, rekao je predsednik Srbije.

O ekonomiji

Istakao je da je težak period pred nama, ali da moramo da svojim radom podižemo brže Srbiju.

Prema njegovim rečima, to nije pitanje samo plata i penzija, one su rezultat napretka ekonomije.

“Imali smo važne i velike rezultate, iako imamo običaj da kukamo. Ali kada pogledate minimalac koji je bio 15.000 dinara, a sada je veći od 40.000 dinara, tu nema laži. Mi smo 2008. godine imali 2.250.000 zaposlenih, a do 2012. godine je 400.000 ljudi dobilo otkaz. Mi smo tek sada vratili, iako imamo manje ljudi, sada imamo vraćeno na 2.250.000 zaposlenih. To pokazuje da smo mnogo toga uspeli da promenimo i da napredujemo”, rekao je predsednik.

Vučić dodaje da se povećao i izvoz, i da smo danas na istorijskom minimumu nezaposlenosti.

Napomenuo je da imamo problema u ruralnim sredinama, i zato zamolio ljude da rade što više.

“Da smo poslušali ljude da je nedelja slobodan dan, mi ne bismo imali u Galeriji rekord od 129.000. Napreduje standard, dajte da gledamo da radimo još jače. Srećan sam što smo ove rudnike otkrili u siromašnim opštinama Srbije. Jedna je u Gadžinom Hanu, drugu ću otkriti narednih dana. U jednoj izuzetno siromašnoj opštini, procvetaće ceo kraj. Mnogo više zlata nego što imamo u Čukaru Pekiju. Nivo stranih investicija je na apsolutnom maksimumu. Čak 14 odsto veći u odnosu na sjajnu prošlu godinu. Ima dosta azijskih investicija. To je sjajno u godini rata. Očekujemo da imamo 63 odsto nivo direktnih stranih investicija”, kaže Vučić.

KOMENTARIŠI