Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija uraditi kompletnu revizuju podataka o broju umrlih od kovid-19 i poručio da država ništa nije krila.

“Srbija će uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt, za svakog čoveka, da vidimo kako to izgleda. A to će da rade kliničari”, poručio je Vučić i dodao da ne misli da će tu biti mnogo velikih razlika.

On je rekao da država ništa nije krila i da će transparentno raditi i u budućnosti.

Govoreći o neslaganju podataka o broju preminulih od koronavirusa, Vučić je rekao: “Ponosan sam na sve lekare, niko od nas nije slagao nijednu jedinu reč. Čuo sam se sa ljudima iz Batuta, oni kažu da imaju manje umrlih”.

Generalna odluka EU o zabrani ulaska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je to što građanima Srbije i dalje nije dozvoljen ulaz u Evropsku uniju, generalna odluka EU koja se odnosi na zemlje koje nisu članice EU.

“Kako da kažu puštamo Srbiju, a nećemo pet drugih, to je bila an ženeral odluka”, rekao je Vučić.

On je rekao da se u Srbiji često vodi kampanja protiv EU, koju on ne razume i da u EU nisu odlučivali o ulasku građana Srbije, već o zemljama koje nisu članice EU.

“Naši rezultati su ubedljivo najbolji, to je nesporno, ali nisu doneli odluku jer kod sebe imaju tešku situaciju”, rekao je Vučić.

“Znak slabosti vlasti Kosova”

Predsednik Srbije izjavio je da zabrana kosovskih vlasti ministru prosvete Mladenu Šarčeviću da udje na Kosovo predstavlja “znak slabosti” vlasti Kosova.

Vučić je rekao da je to situacija “kad nekome pokušavate da zabranite da udje na neku teritoriju zato što imate neke svoje ili partijske političke probleme”.

“Problem je što kod njih ta politička nervoza stalno traje, stalno se medjusobno svadjaju”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija “plaća visoke plate” za svoje nastavnike na Kosovu i dodao da će se tako nastaviti i ubuduće.

Vakcina neće biti birana po zemlji porekla

Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija biti “na početku kolone” među zemljama koje će nabaviti vakcinu protiv koronavirusa i da će vakcina ili više njih biti uvezene kada budu sigurni u njihov kvalitet.

Vučić je rekao da vakcina neće biti birana po zemlji porekla, već u skladu sa lekarskim protokolima.

“Moraćemo da dobijemo sastav vakcine a ne samo gotov proizvod. Ako bude više dobrih vakcina imaćemo više vakcina, ako je jedna dobra imaćemo jednu”, rekao je Vučić.

On je rekao da se za sada najavljuje da će vakcina protiv koronavirusa koštati između 20 i 27 dolara, kao i da će troškove vakcine za one koji treba da je prime pokriti država.

KOMENTARIŠI