Požarevac je ovog leta dokazao da je jedan od najznačajnijih sportskih centara u našoj zemlji. Grad Požarevac proglašen je domaćinom decenije na biciklističkoj Trci kroz Srbiju, a i ovog leta nastavljena je tradicija duga 57 godina i besprekorno su organizovane Ljubičevske konjičke igre u najtežem periodu za čitav svet, u doba pandemije kovida-19.

Besprekornom organizacijom etape na 60. međunarodnoj biciklističkoj Trci kroz Srbiju i organizacijom 57. Ljubičevskih konjičkih igara, Požarevac je nastavio tradiciju, što je bio i primarni cilj gradskih čelnika.

“Veoma nam je bitno da se za naš grad čuje i u regionu i u čitavoj Evropi i svetu, jer Trka kroz Srbiju je internacionalnog karaktera. I pored ove teške situacije sa koronavirusom, u Požarevac je došao veliki broj stranih ekipa i biciklista i nadam se da su svi oni poneli lepe utiske iz našeg grada”, istakao je gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović za RTS.

Zahvaljujući predanom radu gradonačelnika Požarevca Saše Pavlovića i dugododišnjeg sportskog radnika, danas narodne poslanice Ane Miljanić, Požarevac je uspeo da organizuje dve izuzetno značajne sportske i kulturne manifestacije, koje spadaju u red najstarijih na ovim prostorima.

Deveti put za redom, u godini velikog jubileja – 60. međunarodne biciklističke Trke kroz Srbiju, Požarevac je 2. septembra dočekao karavan sa više od 300 učesnika iz celog sveta i ponovo su se Požarevljani pokazali kao izuzetan domaćin naše najznačajnije trke.

“Ovo je ono što se zove sportski duh. I pored ove teške situacije koja je zadesila čitav svet, ispoštovane su sve mere prevencije i trka je održana, što je veoma značajno za Srbiju i Požarevac. Dali smo sve od sebe da budemo dobri organizatori i domaćini, naši građani su imali šta da vide i nadam se da ćemo i naredne godine biti deo jedne ovako velike i važne sportske manifestacije”, dodao je Pavlović.

“Nama ovo priznanje još više znači jer dolazi u veoma teškom trenutku za sve nas, u vreme pandemije. Ovo je bio i prvi sportski i međunarodni događaj u našem gradu od trenutka kada je proglašena pandemija. Svi su zasližni za ovakbu, besprekornu organizaciju, Sportski savez grada Požarevca, čitava gradska vlast grada Požarevca koja je svih ovih godina bila uz Trku kroz Srbiju”, istakla je Ana Miljanić, narodna poslanica.

Cilj druge etape na ovogofišnjoj Trci kroz Srbiju završen je spektakularnim sprintom u samom centru Požarevca.

Jednoglasnom odlukom Organizacionog odbora Trke kroz Srbiju, Požarevac je porglašen najboljim domaćinom decenije, a gradonačelniku Pavloviću uručena je počasna žuta majica – simbol pobednika naše najpoznatije trke koja se organizuje od 1939. godine.

“Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo, ali i veliko priznanje za Požarevac, jer smo se svake godine trudili da budemo dobri domaćini i tako će biti i u budućnosti. Nismo odustajali i zajedno sa čelnicima Trke kroz Srbiju organizovali smo teku o kojoj se i dan danas priča u sportskim krugovima. Izuzetno je važan i turistički potencijal same trke za naš grad”, istakao je Pavlović.

Već 4. septembra, Požarevac je nastavio još jednu izuzetno dugu tradiciju i besprekorno su organizovane 57. Ljubičevske konjičke igre.

Zbog ogromnog interesovanja koje svake godine vlada za ova događaj od strane publike, a usled situacije sa pandemijom koronavirusa, publika nije mogla da prisustvuje ovom događaju, ali su svi ljubitelji Ljubičevskih konjičkih igara imali priliku da prate manifestaciju u direktnom prenosu na RTS-u.

Jedna od najznačajnijih sportskih, kulturnih i turističkih manifestacija u regionu koja je proslavila Požarevac i ergelu Ljubičevo, prvi put je nažalost održana bez svečanog defilea i publike, a u gradu nije bilo tradicionalnih koncerata niti kulturnih manifestacija na koje su patile sam događaj i na koje su Požarevljani decenijama navikli.

Na daj način pokazana je velika društvena odgovornost.

“Bilo je pitanje da li ćemo uopšte organozovati Ljubičevske konjičke igre zbog ove situacije, ali uspeli smo. Održan je takmičarski program, održane su kasačke i galopske trke, neizostavni višeboj, i najvažnije je da smo nastavili tradiciju”, dodali su gradonačelnik Saša Pavlović i narodna poslanica Ana Miljanić.

1 KOMENTAR

  1. Tačno je da se u sport ulaže novac ali on posle skrene na pogrešan (ili pravi) kolosek i ode u privatne džepove.

KOMENTARIŠI