Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje danas, ranije nego prethodnih godina, a obezbeđeno je više od pola miliona doza. Prvi put će primiti vakcinu protiv gripa pacijenti koji su preležali kovid 19.

Ove godine vakcinacija počinje ranije, kako bi se sprečio sudar korone i gripa. Distribucija je završena, a vakcine će za sve građane biti besplatne.

Lekari apeluju da se iskoristi period mirnije epidemijske situacije i da se vakcinišu svi kojima se to preporučuje, a to su hronični pacijenti i oni koji imaju udružene bolesti, trudnice, stariji građani, zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stare.

“Trenutna epidemijska situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemijski rizik po građane koji bi da se vakcinišu”, poručuje Ministarstvo.

Obezbeđeno je skoro pola miliona doza, dvostruko više nego ranije, a u upotrebi je i “Torlakova” vakcina.

Vakcina protiv gripa i osobama koje su preležale kovid 19

Doktorka Branka Lazić iz Doma zdravlja Stari grad poziva sve zainteresovane da se vakcinišu.

Navodi da oni daju vakcinu pre svega pacijentima sa hroničnim bolestima bez obzira na uzrast, a mogu je primiti i deca od tri i više godina, pacijenti sa srčanim, plućnim, bubrežnim oboljenjima, sa raznim imunodeficijencijama uključujući i HIV, korisnici staračkih domova i ustanova za socijalnu zaštitu, zdravstveni radnici.

Napominje da je poželjno da se najave građani koji žele da prime vakcinu.

Što se tiče ljudi koji su preležali kovid 19, Lazićeva kaže da bi oni trebalo da prime vakcinu kada prođe mesec do mesec i po dana.

“Ne postoje striktne preporuke, ovo nam je sve novo, prvi put će primiti vakcinu pacijenti koji su preležali koronu. Antitela protiv koronavirusa i protiv virusa gripa su raznorodna. Obe bolesti opasne”, navodi Lazićeva.

Država je nabavila i vakcinu protiv pneumokoka, koju bi trebalo da prime stariji, kao i zaposleni u domovima za stare.

KOMENTARIŠI