Foto: Urban City // I.P.

“Dve i po godine traje kriza u svetu, dve i po godina otkako je krenula korona. Pre toga imali smo problema sa migranstkom krizom i najvećim poplavama. Ova zdravstvena kriza nije samo oduzela živote hiljade ljudi. Imamo i ekonomsku krizu koja je pogodila ceo svet. Kada je bilo zatvaranja, mi smo to izdržali i to mnogo bolje od zemalja koje su mnogo snažnije od nas, ali zato što smo uspeli da otvorimo 250 novih fabrika koje su uglavnom izvozno orijentisane i samim tim su popravile stanje našeg spoljnotrgovinskog bilansa i samog BDP-a”, rekao je predsednik.

Izjavio je da je narednih osam meseci je kritično za sve nas.

“Želim da vam pokažem koliko se borimo kao država”, rekao je Vučić.

Zatim je objasnio da cenu struje Srbija naplaćuje 14 puta manje, a da će povećanje cene gasa biti minimalno.

Govoreći o gasu, Vučić je naveo da je naše skladište u Banatskom dvoru skoro puno – jutros je bilo 243 miliona kubnih metara gasa – što govori da fali još sedam miliona kako bi bilo puno.

“Što se cene gasa tiče, mi smo vam rekli koliko će biti povećanje, ispod 10 odsto, što je neverovatno ako uzmemo u obzir koliko cene u nekim drugim zemljama skaču”, istakao je predsednik.

Što se tiče hrane – ulje, šećer… Sve će biti pod kontrolom, rekao je Vučić i dodao da imamo najjeftiniji hleb u Evropi.

U vezi povećanja penzija, podsetio je da će do januara one porasti 20 odsto.

“Za sve ovo morate da imate obezbeđene javne finansije”, istakao je, dodavši da ne mogu da budu povećane ako nemamo rast.

“Moramo da ulažemo u velike projekte, poput ovog, poput pruga i svih drugih infrastrukturnih projekata. Da nemamo problema sa solventnošću, ali da nemamo problema ni sa likvidnošću. Videli ste i koliko su se zaduživali Mađari, Rumuni, Grci…”, rekao je Vučić.

Istakao je da se nijednog projekta nismo odrekli.

“Za nas je važno da nastavimo da gradimo autoputeve, pruge, naučno-tehnološke parkove, uskoro krećemo u izgradnju infrastrukture stadiona između Novog Beograda i Surčina, tu ćemo izgraditi najmoderniji otvoreni stadion, jedan od najlepših u svetu. U Kragujevcu i Nišu krećemo sa izgradnjom novih velelepnih stadiona. Gradimo odbojkaški i borilački nacionalni centar, idemo uskoro i na izgradnju mnogo novih bazena, da vratimo i učinimo vaterpolistima sve što je moguće, u svim drugim oblastima”, rekao je.

Što se tiče Vojske Srbije, razlika u naoružanju i opremljenosti u odnosu na onu vojsku kakva je bila pre 10 godina, Vučić je istakao da “to nisu iste vojske”.

“Mi ćemo za mesec dana biti opremljeni najmodernijim helikopterima za gašenje požara na svetu”.

Vučić je rekao i da su stvari poput efiskalizacije i efaktura jako značajne za razvoj naše zemlje.

Obavestio je da će izgradnja Prokopa biti završena do kraja 2023. godine.

“Trudimo se da izgradimo što je moguće više”, istakao je Vučić.

Na pitanje novinara da istakne dve stvari a koje je najponosniji, rekao je da možemo da vidimo neverovatan napredak.

Izgradnja Kule Beograd, najvišeg hotela i stambene zgrade u Beogradu na vodi i Srbiji, ove godine bi trebalo da bude privedena kraju.

Kula Beograd je zgrada od oko 40 spratova, viša od 160 metara, sa pogledom na Savu, njene mostove i izuzetan Most na Adi.

Predsednik će nakon obilaska u obraćanju medijima govoriti o planovima za zemlju, važnim posetama i analizirati sve poteze Srbije pred jesen i zimu.

KOMENTARIŠI