Foto: Urban City // I.P.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da nema sumnje da cena struje u Srbiji, koja je najniža u Evropi, mora da bude viša, ali da sigurno neće poskupeti onoliko koliko bi u EPS-u hteli – 20 ili 40 odsto, jer bi to izazvalo skok cena svega ostalog.

Aleksandar Vučić je tako odgovorio na pitanje kako komentariše današnje izjave predstavnika EPS-a da je neophodno da struja poskupi između 20 i 40 i više procenata.

“Ajde 200 odsto da povećamo, ali nisu rekli šta su oni uradili da pravaziđemo ovu situaciju”, rekao je Vučić za Pink i poručio da će biti provereno šta oni rade po tom pitanju.

Ukazao je da bi neki da se igraju politike u EPS-u i da bi da dokažu nekom drugom kako mora da bude onako kako su oni rekli.

“Biće poskupljenje, ali svakako ne ni 20 odsto, a kamoli 40 odsto i ni blizu 20 procenata, a biće kada budemo mogli da izdržimo to, a da nam sve ne ode u nebesa”, istakao je Vučić.

Napomenuo je da je cena struje ukalkulisana u cenu svakog proizvoda i da bi bilo najlakše reći EPS-u nemojte da struja poskupi za građane, ali da to nije uvek odgovorno.

“Neko mora da razmišlja o sveukupnoj i objektivnoj stabilizaciji stanja, a ne samo kako će da prođe jedno ili dva preduzeća. Tako da neka se oni bave remontima i nabavkom mašina za otkrivke kako bi mogli da kopaju mnogo više uglja”, rekao je Vučić.

Predsednik je napomenuo da zna da EPS ima bezbroj problema i da je niska cena struje loša za EPS i poručio EPS-u da počnu da pričaju javno o svojoj odgovornosti i problemima koje su sami narpavili.

Poručio je da svaki dan uvozimo struju, ali da treba imati u vidu da sada trošimo dvostruko više struje nego pre 15 ili 20 godina i da pre svega privreda više troši.

“Nismo dobro radili na uslovima za nove otkrivke, mesta odakle kopamo ugalj”, rekao je Vučić i dodao da će remento mašina za to biti gotove do kraja avgusta i da ćemo onda moći dnevno da kopamo 70.000 tona uglja.

Dodao je se sada, bar kako tvrde, kopa dnevno 60.000 tona.

Vučić je rekao da je trenutno smanjena proizvodnja struje iz termo sektora zato što su u toku remonti kako bi spremno dočekali zimu, kao i da je oko 1.000 megavata kapaciteta trenutno u remontu.

“Promenila su se vremena i moraćemo više da ulažemo u energiju, ali moraćemo da budemo i odgovorniji”, poručio je Vučić.

KOMENTARIŠI