Foto: Urban City TV capture

Ogromni su pritisci na Srbiju, i biće mnogo teško izdržati ih, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić, ali i izrazio uverenje da će naša zemlja uspeti da odoli svim tim pritiscima, da sačuva zemlju, neukaljanog obraza.

Odgovarajući novinarima na pitanje da prokomentariše “javna pitanja hrvatskog RTL-a dokle će Vučiću da se dozvoli da sedi na dve stolice, i u Briselu i u Moskvi”, predsednik je ponovio da Srbija ima samo jednu, svoju stolicu, ali i istakao da je izložena velikim pritiscima.

“Mi imamo svoju stolicu, a pritisci su ogromni na našu zemlju i biće mnogo teško izdržati ih, pitanje je i kako i šta…”, rekao je Vučić.

Preneo je da je i noćas do kasno razgovarao sa predstavnicima više zemalja, što će učiniti i tokom današnjeg dana.

“Tek toliko o velikom poštovanju nezavisnosti i prava drugih zemalja da samostalno odlučuju… Koliko budemo mogli držaćemo se i čuvati, jer jednu zemlju imamo. Ali, nije jednostavno, ni lako”, rekao je Vučić, dodajući da je zahvalan na lepim željama iz Hrvatske i da nije mnogo bolje ni očekivao od, kako je rekao, “velikih prijatelja u Zagrebu”.

Na kraju obraćanja novinarima, Vučić je ipak poručio da veruje u dobru budućnost Srbije, kao i da ćemo uspeti da odolimo svim pritiscima,

“Da sačuvamo nacionalni ponos i dostojanstvo, i da istovremeno izbegnemo bes velikih, jer ga oni obično iskaljuju na malima. Gledaćemo da sačuvamo zemlju, da je odbranimo, a opet da nam obraz ostane neukaljane”, poručio je predsednik Srbije.

Vučić: Podržavamo teritorijalni integritet, ne podržavamo sankcije

Za sve što se odnose na kršenje teritorijalnog integriteta, Srbija se pridružuje, a u pitanjima koja se tiču uvođenja sankcija – Srbija se ne pridružuje, izjavio je danas predsednik.

On je tako odgovorio na pitanje kako će se Srbija postaviti na glasanju na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, o napadu Rusije na Ukrajinu.

“Što se tiče raznih glasanja, juče smo imali devet glasanja, u osam se nismo pridružili, u jednom jesmo. Danas imamo jedno, gde ćemo da se pridružimo i tako svaki dan…”, rekao je Vučić.

Kako je istakao, za sve što se tiče rušenja i kršenja teritorijalnog inetrgiteta Srbija će da se pridružuje, a kada su u pitanju sankcije, Srbija se neće pridruživati.

I, tako će, kaže, biti bar dok možemo da izdržimo i, kako je rekao, “još ovo malo dok je on de fakto predsednik Republike, a posle toga kada se izabere neko drugi, onda je to drugačija priča”.

Nema razloga za podizanje borbene gotovosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom podizanja borbene gotovosti hrvatske vojske, da nema razloga za podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije, te da ne želi da to radi predstave radi.

To je njihovo pravo. Neka rade svoj posao. Mi nemamo razlog da podižemo borbenu gotovost. Ne radimo to predstave radi, poručio je on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da prati situaciju u susedstvu, kazao je da je lepo što prati.

Trebalo je da ga pozovem na otvaranje radova na autoputu. Siguran sam da je radostan zbog toga. Imamo mnogo toga još, posebno sam siguran da će da prati našu prugu od 200 kilometara na sat, oni nemaju ni prugu ni voz za te brzine, naglasio je on.

Na pitanje o hajci koju vode hrvatski mediji protiv njega u Srbije, ukazao je da je dovoljno da se pogleda kako televizije i novine u Hrvatskoj unisono vode tu kampanju sa željom da se naškodi Srbiji.

To nije fer i korektno, ali razumem. Zašto bi oni bili na strani uspešne Srbije. Kako da objasne da Srbija ima bolji Klinički centar, da gradi mnogo više autoputeva? imali su tri puta više kilometara autoputeva pre 12 godina, a danas se približavamo po broju kilometara autoputeva Hrvatskoj, koja je inače jedna od najbolje autoputevima umreženih zemalja, objasnio je on.

Vučić je uz opasku, zašto bi bili radosni, navodno da je, kada je postao premijer BDP Hrvatske bio na 43 milijardi evra, a Srbije na 35 milijardi evra, a danas je 53 milijardi evra.

Ko im je kriv za to? Ja sam im kriv. U svim ovim problemima to je neka stvar koja me pomalo obraduje. Kada vidite osmeh na mom licu onda je to zadovoljstvo zbog njihovog nezadovoljstva, poručio je on.

KOMENTARIŠI