Vučić: Pozivam građane na jedinstvo i molim da se ne okupljaju do...

Vučić: Pozivam građane na jedinstvo i molim da se ne okupljaju do kraja maja

Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju javnosti da se nasiljem u politici ništa neće postići, zamolivši ljude da se ne okupljaju bar do kraja maja.

Predsednik je na konferenciji zamolio učesnike izborne trke da kampanja protekne bez nailja i da se pokaže puno poštovanje za političke protivnike i one koji misle drugačije bez ozbira na kojoj se strane nalaze.

Rekao je da se ispred Skupštine održava skup pristalica SNS-a i pokreta Dveri.

“Nekoliko stotina metara odavde održava se skup, a dobio sam podatke o broju prisutnih, 5.790 pristalica uglavnom Srpske napredne stranke i oko 64 ili 65 pristalica pokreta Dveri. Ovo ne govorim da bih se hvalio već da kažem ljudima da se bar do kraja maja ne okupljju. Formalni organizator nije SNS već neko udruženje i asocijalica. To nije odgovorno ponašanje ljudi koji su zvali pristalice”, rekao je Vučić.

Istakao je da prebrojavanje nije potrebno, već jedinstvo i zajedništvo.

“Znamo ko je većina u Srbiji ali se to pokazuje na izborima a ne sad u vreme kad nismo završili sa epidemijom. Ja te ljude volim i poštujem što su pokazali svoje srce, ali pozivam ih da sačekaku kraj maja ili jun i da poštujemo savete lekara i da se ponašamo odgovorno”, istakao je Vučić.

Predsednik je zamolio da se poštuje demokratski poredak Srbije.

“Drago mi je što je Ševarlić prekinuo štrajk glađu, on je hrabar stariji čovek a učinio je to zbog medijskog falsifikata koji su priredili određeni mediji ali šta da radite”, rekao je predsednik.

Istakao je da je razgovarao sa poslanicima SNS-a koji štrajkuju glađu, zamolivši ih da od toga odustanu.

“Oni se nisu pomerali, nisu spavali, to traje već 35 sati, što nije lako posebno za jednu damu kao to je Sandra Božić, samohrana majka dvoje dece. Neću da idem da pravim cirkus pred ljudima i narodom, već ću telefonom pokušati da Martinovića ubedim da prekine, što neće biti jednostavno jer on apsolutno veruje u razloge za štrajk”, istakao je predsednik.

Naglasio je da će svi koji budu pravili nerede, bez obzira kojoj stranačkoj opciji pripadali, biti procesuirani.

Vučić je napomenuo da se nasiljem u politici ništa neće postići. Prema njegovim rečima, građani Srbije imaju bezbroj primedbi na tužilašto.

“Martinović kao jedan od najobrazovanijih poslanika dobro zna da kada kaže i da kada nije pritisak na tužilaštvo da to jeste jedna vrsta pritiska. Mi to ne smemo da radimo. Ne treba da se pozivamo na to što rade drugi kada idu ispred sudova. To mogu da rade drugi, ali ne smemo da radimo mi. Uz svu zahvalnost za srčanost i hrabrost koju su pokazali, moja molba za njih je da odustanu”, rekao je Vučić.

Kaže da je pozivao na razgovore bezborj puta, oni su govorili da se sa njim ne može razgovarati.

“Pozvao sam ih javno sa konferencije za novinare. Nisu želeli. A razgovore za ucene i pretnje ne pada mi na pamet da prihvatram. Mene to ne zanima. Nasiljem se u srpskoj politici ništa neće postići, ta vremena su prošla. Osuđujem brutalno nasilje na Marjana Rističevića”, kazao je Vučić.

Veoma je, kaže, uplašen i zabrinut što vidi da jačaju ukltradesničarski i neskriveno fašistički pokreti u našoj zemlji.

“Nadam se da će naše društvo imati dovoljno snage da se anticivilizacijskim težnjama, sa idejama iz vremena inkvizicije, da se tome suprotstavimo”, istakao je predsednik.

Poslednji mi je dan na čelu ekonomskog kriznog štaba. Vlada Srbije je danas imala prvu sednicu za rast BDP-a, ali ću svakoga dana voditi brigu o tome.

Navodi da je zadovoljan što je isplaćeno 31.2 milijarde za minimalac našim preduzetnicima, biće još dve isplate.

“Krenule su nam garantne šeme preko poslovnih banaka, krenulo je sve poreko Fonda za razvoj. Izgubili smo 3.978 zaposlenih u uslugama smeštaju i hrani, u trgovini i poporavci motornih vozila još 1488 ljudi. Najveći rast zaposlenosti imamo u prerađivačkoj industriji 2679 i komunikacije 3699 u komiunikacijama”, rekao je Vučić.

Navodi da ukupno nismo izgubili na stopi zaposlenosti i da je to veliki uspeh, jer se pokazalo da je Srbija uspešnija od mnogih država.

“Pred nama je period u kome ćemo se boriti za investitore da ih tražimo i sada imamo više od deset velikih investitora za razne gradove. Moliću ljude koji su izgubili posao u inostranstvu da ne idu odmah tamo, nego da pokušaju da pronađu posao u svojoj Srbiji”, napominje Vučić.

KOMENTARIŠI