Vučić predložio uvođenje smrtne kazne i poručio: Monstrumi neće videti svetlost dana

Vučić predložio uvođenje smrtne kazne i poručio: Monstrumi neće videti svetlost dana

Vučić je na konferenciji dečaka koji je počinio zločin u školi na Vračaru nazvao “malim monstrumom”, a muškarca koji je počinio napad u Mladenovcu “velikim monstrumom”.

Rekao je i da je jutros predložio da vratimo smrtnu kaznu premijerki, ali da se ona sa time nije složila, jer bi jedini osim Belorusije imali tu kaznu u Evropi.

“Predložio sam premijerki da lepo vratimo smrtnu kaznu ali ona je odbila jer bismo bili valjda jedini u Evropi, pored Belorusije. I ja sam nekad bio protiv smrtne kazne i gorko se kajem zbog toga”, rekao je Vučić.

Vučić je na konferenciji rekao i da će biti provereno 45.000 profila na društvenim mrežama “kojima se dopadaju ubice”.

Dodao je i da je odluka Biroa da se podigne nivo i obaveštajne i kontraobaveštajne zaštite u celoj zemlji.

“Moraćemo da radimo u skladu sa merama donetim pre dva dana. Neki od tih dark net sajtova i svega drugog u narednim danima ide u prošlost, pa polako – svi vi kojima se sviđa monstrum da objasnite što vam se sviđa monstrum. Svako lice koje kaže da je u gađanju spas i da ima nešto relaksirajuće – hajde lepo ti u zatvor, pa onda objašnjavaj. I u tome ćemo tražiti podršku sudija i tužilaca a ne da se mučimo da dobijemo nalog da pretresemo stan ubice i tamo ne pronađemo ništa dok dočekamo nalog jer znate – nije u skladu sa evropskim standarima. Nije? Sad će da bude”, rekao je.

Na pitanje novinara da li je ubica iz Mladenovca u iskazu govorio o motivu, predsednik Vučić je naveo da je samo ponavljao jednu reč – “omalovažavanje“.

Vi stanete i ne verujete“, kazao je predsednik i dodao da će o zdravstenom stanju povređenih biti više informacija tokom dana.

Predsednik Vučić izjavio je da će Vlada danas doneti zaključak da se bez procedura nalaže MUP-u da pripremi dopune i izmene Zakona o oružju kojim bi se pooštrili uslove za nošenje kratkog i vatrenog oružja.

“Za one koji ne ispunjavaju obavezan otkup oružja, svi ljudi koji imaju oružje, ne pričam o lovačkom oružju, proći će reviziju. Za nelegalno držanje oružja kazne ćemo gotovo udvostručiti. Izvršićemo potpuno razoružanje Srbije”, navodi Vučić.

Takođe, ni to, dodaje, neće biti dovoljno, za to malo oružja što bude bilo i kod lovaca, ali i kod svih drugih biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica.

“Kada nadležne službe kažu u roku od 48 sati biće obavezan test na psihoaktivne supstance. Nalaže se MUP-u pooštravanje uslova za posedovanje lovačkog oružja. Što manje cevi bude bilo biće manje opasnosti za naše građane”, ističe predsednik

MUP, dodaje, da obezbedi sve mere za moratorijum za nošenje bilo kakvog oružja u naredne dve godine. “Nalaže se MUP-u da preduzme sve mere iz nadležnosti da oni koji poseduju nelegalno oružje, da ga predaju. Ako ga ne predaju naći ćemo ga, a posledice će biti strašne”, ističe predsednik.

Noćašnji napad je bio teroristički napad, rekao je predsednik Vučić, dodavši da su specijalne antiterorističke snage imale zadatak da uhapse ili neutrališu napadača.

“Zlikovac je uhapšen i neće više videti svetlost dana, metaforično rečeno”, rekao je Vučić.

najavio je da će zbog svega što se desilo Ministarstvo pravde doneti izmene zakona kojima će biti pooštrene kazne za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih naprava.

Za neovlašćeno držanje oružja maksimalna kazna se podiže sa 12 na 15 godina.

“Onaj ko neovlašćeno nosi oružje za koje nema dozvolu takođe će biti kazna do 15 godina. Za neovlašćeno nošenje oružja kao što su noževi i perorezi predviđene su takođe kaznene mere, kako se ne bi dešavalo da se takvi predmeti više pojave u školama”, rekao je između ostalog predsednik Srbije.

Nekoliko je novih mera, rekao je predsednik Vučić.

“Naši policijski službenici su do sada imali obavezu da obiđu škole ili više njih. Primićemo novih 1.200 policajaca i uputićemo 1.000 policajaca u škole dok za godinu dana ne postignemo da policajac bude uvek prisutan u školi, čime ćemo podići bezbednost za 99 odsto i za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje”, rekao je Vučić.

Ako u Beogradu ima 331 škola imaćemo isto toliko policajaca, rekao je Vučić.

KOMENTARIŠI