Foto: Urban City / B.P.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da smo danas prešli tri miliona datih doza vakcina u Republici Srbiji. Naveo je da će vakcine “sputnjik” proizvedene na Torlaku biti puštene u upotrebu između 5. i 10. juna.

Aleksandar Vučić je, prilikom obraćanja ispred Instituta Torlak, rekao da je više od milion i dvesta hiljada ljudi revakcinisano, a više od milion i osamsto hiljada je primilo prvu dozu.

“Mislim da je za nas važno da možemo da kažemo da ćemo za 15 dana imati 1,8 miliona revakcinisanih ljudi, to je važan rezultat i sa druge strane verujem da ćemo moći da ubrzamo proces čim obezbedimo značajno veću količinu vakcine, očekujem do kraja parila”, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, stići će još 211.000 doza “Fajzera”, a pre kraja meseca još pola miliona kineske vakcine.

“To su važne stvari i to život znači, ne samo za nas, nego celom regionu, drago mi je što mogu Dodiku da uručim 10.000 doza, obezbedićemo i ‘sputnjik’ čim ovde budemo napravili u srpskom Torlaku. Neki misle da je jednostavno, a nije. Kad budemo uradili pakovanja, za nekoliko meseci da počnemo da proizvodimo i kinesku i rusku u Srbiji”, istakao je predsednik prilikom uručenja donacije vakcina za Republiku Srpsku.

Kada je reč o donaciji vakcina RS, predsednik je rekao da je Srbija uvek na raspolaganju za Srpsku.

“Tu smo da pomognemo i bude li trebalo i svake druge vakcine za koju imamo dozvolu za izvoz, spremni smo da podelimo sa narodom u Srpskoj i nemam problem da to kažem, čini mi se da smo uspeli da dovoljno i više od toga obezbedimo za građane Srbije”, naglašava predsednik.

Vučić je napomenuo da su odnosi Srbije i Srpske na visokom nivou i da bi bilo “teško zamisliti da budu na višem”.

“Taj prijateljski odnos gradimo i čuvamo u budućnosti”, istakao je predsednik.

“Sputnjik” sa Torlaka u upotrebi u junu

Vučić je medijima pokazao prvu, kontrolnu bočicu vakcine “sputnjik” napravljenu na Torlaku.

“Završićemo proces prvih vakcina do 15. maja, 21 dan posle toga treba da se čeka i ulaze u upotrebu”, rekao je predsednik.

Naveo je da će vakcine “sputnjik” proizvedene na Torlaku biti puštene u upotrebu između 5. i 10. juna.

“Tada će prvih 15-20 hiljada da ide sa Torlaka, važno je da sami proizvodimo, a do marta sledeće godine i jedan i drugi sadržaj (rusku i kinesku vakcinu, prim. nov.) i da možemo da ponudimo široku paletu domaćih vakcina. Ukupno da možemo da proizvedemo 20 miliona, zatim da idemo na 30 miliona da bismo obezbedili sve potrebe Srbije i šireg regiona. Ne možemo da budemo zdravi ako su svi oko nas bolesni”, naveo je Vučić.

Dodao je da će sutra biti održan važan sastanak na kom će biti odlučeno gde, kako, koliko vakcina će se puniti, koliko će biti uloženo.

“U narednih 10-12 godina da budemo velesila u proizvodnji vakcina”

Podsetio je da je mnogo novca uloženo u Torlak od 2014. godine navodeći da je Institut tada bio pred gašenje.

U naredna tri meseca će, prema njegovim rečima, biti uloženo i u spoljašnji izgled zgrade koja “mora da bude kao apoteka” kao što je i unutrašnjost.

“Važno je da se proizvode ovde i vakcine za grip, ove godine bar pola miliona jer će biti nestašica u celoj Evropi, a da bismo odvojili grip i koronu bilo bi strašno važno da možemo te doze na vreme da podelimo stanovništvu, posebno ugroženima”, ukazao je Vučić.

Dodao je i da je namera da se na Torlaku pravi i serum protiv zmijskog otrova, BSŽ vakcina, antitetanus, vakcina protiv difterije.

“Namera je da imamo naučno-istraživački centar, ali i proizvodnju, da bismo u narednih 10-12 godina postali velesila u proizvodnji vakcina”, navodi Vučić.

Biće, najavljuje, uloženo mnogo novca u Torlak.

“Nećemo da žalimo, to je simbol, snage države, to je važnije od tenkova i topova, postaje jednako važno i važnije od novca”, naglašava predsednik dodajući da ljudske resurse koje imamo moramo da platimo, sačuvamo i unapređujemo.

KOMENTARIŠI