Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je do jutros u Srbiji bilo hospitalizovano 3.519 lica, što je za oko 2.000 manje nego pre desetak dana. Ističe da to na najbolji način govori koliko je danas situacija povoljnija, ali upozorava da nije vreme za opšutanje, već za još odgovorniji pristup borbi protiv koronavirusa. Ukupna vrednost paketa pomoći privredi 5,8 milijardi evra.

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da je važno da se vidi svakodnevno smanjenje procenta obolelih i da veruje da to može da se nastavi ako se budemo ozbiljno ponašali.

Najavio je izgradnju novih kovid bolnica, ističući da u ponedeljak kreću radovi na novoj kovid bolnici u Kruševcu. Istakao je da, ako se i uspešno reši problem pomoću vakcina, ta i beogradska bolnica će postati multifunkcinalne i moći će da primaju bolesnike sa drugim vrstama bolesti.

“To je važno za širenje kapaciteta za jesen, kada se očekuje ukrštanje koronavirusa i gripa”, naveo je Vučić.

Napomenuo je da je važno da se brine o lekarima i medicinskim sestrama, i da mora da se pronađe način da jedan deo njih dobije odmor, da bi bili pripremljeni za jesen.

Naveo je da istovremeno mora da se vodi računa i o drugim pacijentima, i da su i tokom ovog perioda primani svi urgentni slučajevi.

Rekao je i da prvi put može da se kaže da na Institutu za onkologiju u Beogradu nema liste čekanja za lečenje karcinoma dojke.

“Čestitam lekarima, zdravstvu, svima što su u tome uspeli”, rekao je predsednik i najavio nove radove na bolnicama i kliničkom centrima.

Za desetak dana kreće obnova i ulaganje u četiri bolnice

Vučić je najavio da će za desetak dana krenuti obnova i ogromno ulaganje u četiri bolnice u Srbiji – Vranju, Pirotu, Kikindi, Ćupriji.

Predsednik Srbije je rekao da će za manje od godinu dana biti završen KCS u Beogradu, da se ubrzano nastavljaju radovi na Infektivnoj klinici KCS, ali i da se rade bolnice u Aranđelovcu, Smedervskoj Palanci, Prokuplju, Loznici.

Prema njegovim rečima, uskoro kreće i rekonstrukcija KC Vojvodine u Novom Sadu, ali i KBC Bežanijska kosa, gde će biti izgrađena dva dodatna onkološka bloka, sa dva nova linearna akceleratora za zračnu terapiju.

“Želimo da KBC Bežanijska kosa bude bolje pripremljena za jesen nego što je to danas”, rekao je Vučić.

Paket pomoći vredan 5,8 milijardi evra

Govoreći o pomoći privredi, Vučić je predočio da je ukupna vrednost paketa pomoći 5,8 milijardi evra, što je 12 posto BDP-a.

“Važno je da je danas u šest sati otovren trezor, od devet sati banke prebacuju novac za 235.372 privredna subjekta u kojima radi 1.016.535 zaposlenihod  od 155 evra, 18.000 dinara po zaposlenom”, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je najavio da će još jedna tranša biti uplaćena u septembru.

Prema njegovim rečima, dodatna vrednost ovog paketa je što se ondosi i na 13.550 novih preduzeća osnovanih od marta.

“Nemamo manji broj zaposlenih i prema evidenciji NSZ i prema onom što vidimo kroz isplate koje dajemo, već imamo nešto veći broj zaposlenih”, rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da je zadovoljan što vidi da su mere dale rezultate.

“U drugom kvrtalu samo je Litvanija ispred nas”

Srbija će u prvoj polovini godine biti po privrednom rastu prva ili druga u Evropi, izjavio je Vučić.

Kaže da država mnogo pomaže srpsku privredu, koja je već bila dobro pripremljena, imajući u vidu njenu žilavost i finansijsku stabilnost, i da smo u prvom kvartalu bili prvi u Evropi po privrednom rastu, a u drugom kvrtalu samo je Litvanija ispred nas, a čekaju se još rezutlati za Irsku i Mađarsku.

Vučić je ukazao da Litvanija nije imala toliko problema sa kovidom kao Srbija.

“U drugom kvartalu je evrozona imala minus 14,4 odsto privredni rast, Srbija minis 6,5 odsto, Nemačka 11,7 odsto i Španija 22,1 odsto”, rekao je Vučić.

Vučić ističe da ćemo nesumnjivo biti bolji od svake zemlje u regionu i prvi ili drugi u Evropi u prvoj polovini 2020.

To kako kaže, ne znači da je svima lepo već da ćemo imati teškoće, ali da ćemo proći bolje nego drugi.

On se nada da će od septembra “Leoni” početi normalno da radi.

KOMENTARIŠI