Foto: Urban City / B.P. // arhiva

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon potpisivanja Ugovora o podršci EU u upravljanju migracijama – druga faza za unapređenje prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, da će Srbija dobiti više od 11 miliona evra za podršku kapacitetima za migrante i njihovo obrazovanje. Od EU Srbija očekuje i finansijsku podršku za brzu prugu ka Nišu i Tabanovcima i za auto-put od Niša ka Pločniku, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić je istakao da su to značajna sredstva i EU i evropskim poreskim obveznicima, koji su taj novac dodelili Srbiji.

Predsednik je to rekao nakon sastanka sa komesarkom Evropske unije za unutrašnje poslove i migracije Ilvom Johanson i potpisivanja ugovora na koji su svoj potpis stavili ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, i predstavnica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Srbiji Lidija Marković.

Vučić je rekao da je sa evropskom komesarkom razgovarao o čitavom spektru važnih pitanja.

Na teritoriji Srbije sprečeno je 38.226 nezakonitih prelazaka državne granice, od čega 17.205 na ulazu, 21.021 na izlazu, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2019. godinu, rekao je Vučić.

“Dakle postali smo efikasniji i sa neuporedivo boljim rezultatima”, rekao je Vučić.

Najviše nelegalnih ulazaka sprečeno sa teritorije Severne Makedonije

Kako je rekao, najviše nelegalnih ulazaka je sprečeno sa teritorije Severne Makedonije, a veliki pritisak ove godine smo imali i sa teritorije Bugarske.

Kaže da je sa evropskom komesarkom razgovarao i o saradnji Srbije sa Fronteksom i o daljem sprečavanju nelegalnih ulazaka u Srbiju, ali i kako da se dalje pomogne tim ljudima i da se pokaže dodatni stepen solidarnosti.

“Srbija je sve migrante koje smo imali u našim prihvatnim centrima vakcinisala, ne samo zbog činjenice da je to važno za njih već i za nas, sve ljude koji s njima dolaze u kontakt. Zahvalan sam našim zdravstvenim vlastima koje su to omogućile”, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da su razgovarali i o drugim važnim pitanjima koja su u domenu širokog resora koji pokriva komesarka Johanson – o vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i o evropskom putu Srbije.

KOMENTARIŠI