Foto: Urban City / B.P.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će prve količine vakcina u Srbiju stići pre kraja godine, a da će vakcinacija početi kada to odobre zdravstvene vlasti, najkasnije u januaru, ali možda i krajem decembra.

“Mi ćemo prve količine vakcina, bar dve različite vakcine, a možda i tri, imati pre kraja godine. Da li ćemo pre kraja ove ili početkom sledeće godine krenuti u vakcinaciju, zavisi od stručnih tela u zemlji, od zdravstvenih vlasti, kada one odobre”, rekao je Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Inđiji nakon polaganja kamena temeljca za gradnju fabrike guma kompanije “Tojo tajers”.

Ponovio je da će prve količine, svakako dve, a možda i tri različite vakcine, stići do kraja godine, što, ističe, “pokazuje da je Srbija među zemljama koje su se najbolje ponašale i zahvaljujući ugledu u svetu uspele da obezbede vakcine sa različitih destinacija”.

Vakcinacija svakako najkasnije u januaru, a nadam se već i krajem decembra, dodao je Vučić.

“Kada kažem da ćemo nešto da uradimo, mi to i uradimo. Možda zakasnimo par dana, ali uradimo. Bićemo ispred drugih u svemu”, rekao je Vučić i podsetio da su kritike stigle i na račun bolnice u Batajnici, što je otvaranje kasnilo par dana u odnosu na najavljeno, ali ostaje činjenica da je urađeno ono što je malo zemalja u svetu uradilo.

“Gledaćemo da građanima ponudimo sve vrste vakcina”

Vučić ističe da će se Srbija truditi da građanima ponudi sve vrste vakcina protiv koronavirusa, a lično smatra, kaže, da je svaka vakcina koja je dobila odobrenje dobra.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je objasnio da je Srbija već naručila “Fajzerove” vakcine i da će, uz još jednu ili dve zemlje u Evropi, biti jedina zemlja koja će neke količine te vakcine dobiti do kraja godine.

“Videćemo kako će to da teče”, rekao je Vučić.

Naveo je da će Srbija veliki deo “Fajzerovih” vakcina dobiti u januaru i februaru, po ugovoru 340.000 doza vakcina, što je doza za 170.000 ljudi.

Podsetio je da se ruska vakcina “Sputnjik V” trenutno ispituje u Srbiji, te da se čeka registracija kineske vakcine u Kini, koja je već registrovana u Bahreinu i Emiratima.

Naglasio je da je bilo razgovora i sa kompanijom “Moderna”, koja vakcinu može da isporuči tek krajem sledeće godine, te da će se razgovarati i sa kompanijom “Džonson i Džonson”.

“Gledaćemo da ponudimo ljudima u Srbiji sve vrste vakcina, pa neka biraju, što mislim da je fer. Ja mislim da je svaka vakcina dobra”, poručio je Vučić.

“Otvaranje kovid bolnice u Kruševcu u petak ili subotu”

Vučić je najavio da bi nova kovid bolnica u Kruševcu mogla da bude otvorena u petak ili subotu.

“Verujem da ćemo se u petak ili subotu videti u Kruševcu i da ćemo tako moći i našem narodu u centralnom i južnom delu zemlje da pomognemo dodatnim kapacitetima”, rekao je Vučić.

Na pitanje novinara kakva je aktuelna epidemijska situacija u zemlji, Vučić je rekao da se brojevi zaraženih smanjuju, ali da su bolnice i dalje prepune.

“Smanjuju se brojevi i danas su po pitanju zaraženih bolji, do 10 sati sam video brojeve i bolji su nego prošle nedelje istog dana”, rekao je Vučić.

Značajno je manje zaraženih, ali imamo 9.400 obolelih od korone u bolnicama, napomenuo je Vučić.

Vučić je zahvalio lekarima što pomažu svom narodu i istakao da su oni naši heroji.

“Brojevi jesu nešto bolji, a da li će biti obavezni pi-si-ar testovi za ulazak, moguće je čak videćemo to ukoliko nam Evropa  bude tražila to i za izlazak iz zemlje. Ipak, ne mislim da će biti velikog ni priliva niti odliva kao svake godine. Pandemija je uradila svoje i mnogi ljudi su ranije došli u zemlju, a mnogi će ostati u zemljama gde su danas”, naveo je Vučić.

KOMENTARIŠI