Vukova nagrada Poljoprivrednoj školi u Požarevcu

Vukova nagrada Poljoprivrednoj školi u Požarevcu

U Predsedništvu Srbije uručena je Vukova nagrada, priznanje koje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije dodeljuje 55. put, pojedincima, ustanovama i organizacijama za naročite rezultate ostvarene u stvaralačkom radu na širenju kulture, obrazovanja i nauke u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

Za 2018. godinu Izuzetna Vukova nagrada pripala je književniku Peri Zupcu, Mitrovačkoj gimnaziji u Sremskoj Mitrovici i Poljoprivrednoj školi sa domom učenika “Sonja Marinković” u Požarevcu.

Pero Zubac se zahvalio onima koji su sačuvali Vukovu nagradu.

“Toliko se toga gasilo u onom vremenu koje je sad ostalo iza nas, a ovo vreme traži da se podrže ljudi koji doprinose kulturi Srbije na pravi način”, rekao je Zubac.

Direktorka Mitrovačke gimnazije Mirjana Đorđević kaže da je ta škola kroz 180 godina učila đake da idu putem znanja jer ih samo taj put može staviti u centar zbivanja a ne na marginu.

“To su vrednosti koje su univerzalne vrednosti, znači ljubav, entuzijazam, prijateljstvo, sve ono što čini jednog čoveka potpunim čovekom. Učimo ih zapravo da je najvažnije biti čovek“, ističe Mirjana Đorđević.

Direktor Poljoprivredne škole “Sonja marinković” Vidoje Vukašinović poručuje mladim generacijama da se bave obrazovanjem i da uče oblast poljoprivrede.

“Poljoprivreda je ozbiljna nauka i bez nauke nema razvijene poljoprivrede, tako da mlade generacije koje planiraju da upisiju poljoprivredne škole, sigurno imaju dobro razvijen sistem obrazovanja u poljoprivredi u našoj Srbiji, a jedna od takvih škola je škola u Požarevcu”, kaže Vukašinović.

KOMENTARIŠI