WhatsApp ažurirao zaštitu privatnosti

WhatsApp ažurirao zaštitu privatnosti

Foto: Pixabay / Arrivera

Evropski organizacije za zaštitu privatnosti i prava potrošača požalile su se Evropskoj komisiji na ažurirane WhatsApp-ove odredbe o zaštiti privatnosti, tvrdeći da je kompanija nejasnim saopštenjem prekršila evropske propise.

Podsetimo, WhatsApp je nedavno uveo nove odredbe o zaštiti privatnosti, koje kompanijama omogućuju da deo korisničkih podataka dele s Facebook-om i drugim članicama grupe. Izmene omogućuju korisnicima komunikaciju s kompanijama i ne odnose se na privatnu komunikaciju, tvrdili su u WhatsApp-u.

Evropska organizacija potrošača (BEUC) i osam njenih članova kritikovalii su promene i podneli žalbe Evropskoj komisiji i Evropskoj mreži potrošačkih tela, tvrdeći da WhatsApp nepravedno podvrgava pritisku korisnike, tražeći od njih da prihvate nove odredbe.

“Sadržaj tih objava, njihova priroda, tajming i ponavljanje stvaraju neprimeren pritisak na korisnike i narušavaju njihovu slobodu izbora i zato predstavljaju kršenje direktive EU o nepoštenoj tržišnoj praksi”, stoji u zajedničkom saopštenju.

“WhatsApp nije jednostavnim i razumljivim jezikom objasnio prirodu promena. Dvosmislenost predstavlja kršenje zakona EU o zaštiti potrošača, koji kompanije obavezuje na jasne i transparentne uslove ugovora i komercijalnu komunikaciju”, rekli su.

Organizacije su pozvale evropsku mrežu regulatora za zaštitu potrošača i evropske regulatore za zaštitu podataka da sarađuju na rešavanju problema sa zaštitom privatnosti i prava potrošača.

KOMENTARIŠI