YouTube slavi 15. rođendan: Kako je „Jutjub“ nastao zbog obnaženih grudi Dženet...

YouTube slavi 15. rođendan: Kako je „Jutjub“ nastao zbog obnaženih grudi Dženet Džekson

Foto: Google

Najveći onjaln društveni medij, čuveni „Jutjub“ bez kojeg mnogi više ne mogu da zamisle nijedan dan kao internet domen www.youtube.com aktiviran je 14. februara 2005. godine, a prvi video-snimak iz zoološkog vrta u San Dijegu ispred kaveza sa slonovima postavio je 23. aprila jedan od osnivača ove platforme, Džaved Karim.

Danas divovsku video-platformu pre 15 godina su osnovala trojica dugara koji su zajedno radili u „Pejpalu“. Stiv Čen i Džaved Karim su zajedno studirali računarstvo na Univerzitetu u Ilinoisu, a Čad Harli je studirao dizajn na Univerzitetu u Indijani.

Prema priči koja se već godinama ponavlja po medijima, Harli i Čen su razvili ideju za Jutjub jer su imali problema da podele video zapis koji su snimili na zabavi u Čenovom stanu u San Francisku na kojoj Karim nije prisustvovao i nije im verovao da se uopšte dogodila. Doduše, u nekim kasnijim intervjuima Čen je navodio kako je ova priča bila više marketinški trik nego stvarni povod za nastanak ove platforme.

Karim je pak tvrdio da je inspiracija za Jutjub dobio zbog nastupa Dženet Džekson na „Superboulu“ 2004. godine kada joj je na kraju numere Džastin Timberlejk otkrio jednu dojku. Drugi razlog je bio cunami u Indijskom okeanu. Karim, navodno, nije mogao da pronađe snimke ovih događaja na mreži, zbog čega je došao na ideju o internet platformi na kojoj će se deliti video sadržaji.

Harli i Čen su pak, tvrdili da je izvorna ideja za nastanak Jutjuba bila da se napravi video verzija sajta za upoznavanje. Pošto nisu imali dovoljno video snimaka zainteresovanih kandidata za upoznavanje, odlučili su da omoguće postavljanje bilo kakvih video-snimaka.

Jutjub je krenuo kao startap za čije pokretanje je najviše novca, oko 11,5 miliona dolara uložila kompanija „Sekvoja kapital“ i osam miliona kompanije „Artis kapital menadžment“. Pvo sedište nalazilo se u kancelariji iznad picerije i japanskog restorana u San Mateu u Kaliforniji.

Ime domena www.youtube.com aktivirano je 14. februara 2005. godine, a veb stranica je razvijena tokom sledećih meseci. Prvi video, pod nazivom „Ja u zoološkom vrtu“, koji je postavio suosnivač Džavid Karim osvanuo je 23. aprila 2005. godine. Probna verzija sajta pokretnuta je u maju iste godine.

Prvi rekord po broju pregleda postavila je reklama kompanije „Najk“ iz novembra u kojoj se pojavio Ronaldinjo. Zahvaljujući dodatnoj investiciji od tri i po miliona kompanije „Sekvoja kapitala“, stranica je zvanično pokrenuta 15. decembra 2005. godine, a do tada je već imala osam miliona pregleda.

Tokom leta 2006. godine Jutjub je bio jedna od najbrže rastućih veb lokacija na internetu sa nešto više od 65.000 video zapisa. Tokom jula iste godine je već imao u proseku 100 miliona prigleda dnevno. Prema rezultatima istraživačke agencije „Nilsen“, Jutjub je imao skoro 20 miliona posetilaca mesečno od čega su 44 odsto bile osobe ženskog, a 56 odsto muškog pola. U pogledu starosti, najdominantnija je bila grupa od 12 do 17 godina.

Već u junu su sklopili marketinško partnerstvo sa En-Bi-Sijem, a u novembru 2006. godine ih je otkupila kompanija „Gugl“. Ostalo je već postalo istorija.

KOMENTARIŠI