TITANIK, 10. april 1912. godine, Sautempton, Foto: Francis Godolphin Osbourne Stuart , CC Public Domain

Pandemija je možda zaustavila turističku industriju, ali oni sa dubljim džepovima će naredne godine moći da obiđu jednu lokaciju gde im neće pretiti opasnost od zaraze novim koronavirusom – olupinu „Titanika“.

Od kada je „brod koji ne može da bude potopljen“ potonuo, nakon što je udario u ledeni breg 1912. godine, olupinu „Titanika“ posetilo je nekoliko stotina ljudi, uključujući i filmsku ekipu Džejmsa Kamerona.

Naredne godine, kompanija “OceanGate Expeditions” planira da se vrati na lokaciju gde počiva „Titanik“ i započne seriju istraživačkih ekspedicija od maja do septembra, tokom nekoliko godina.

Na svojim putovanjima do olupine kompanija će napraviti mesta i za goste koji bi želeli da je vide, a imaju dublje džepove.

Stokton Raš, predsednik kompanije, kaže da su zajedno sa Nasom i „Boingom“ osmislili i napravili podmornicu od ugljeničnih vlakana zvanu „Titan“, koja može da zaroni na dubinu od četiri kilometra i ima kružni prozor od 36 centimetara kroz koji putnici mogu da posmatraju sve oko sebe.

Podmornica će nositi pet osoba – pilota, naučnika i tri, kako ih nazivaju, „specijalna gosta“ od kojih će svako platiti 125.000 dolara za osmodnevnu avanturu.

Cilj misija je naučnoistraživački, a Raš ističe da žele da ispitaju način na koji brod tokom vremena propada, dokumentuju hiljade predmeta oko olupine i popišu više od 300 vrsta životinja kojima je „Titanik“ sada dom.

KOMENTARIŠI