Za borbu protiv kancera u Požarevcu izdvojeno 84 miliona dinara

Za borbu protiv kancera u Požarevcu izdvojeno 84 miliona dinara

Oprema se centralni operativni blok

U prekogranični projekat za unapređenje lečenja malignih bolesti, grad Požarevac u 2019. godini uložiće 24 miliona dinara. Zajedno sa sredstvima za 2018. i 2020. godinu – 42 i 18 miliona dinara, za ovaj projekat iz gradskog budžeta izdvaja se ukupno 84 miliona dinara. Reč je o IPA projektu “Rumunsko-srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu”, koji ima za cilj unapređenje dijagnostike i lečenja malignih tumora.

U okviru ovog projekta u novoj zgradi Opšte bolnice u Požarevcu obaviće se uređenje i opremanje tri sprata, jer su suteren i prizemlje još ranije završeni. Po okončanju radova, dobiće se centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo odeljenja urologije, hirurgije, ginekologije sa akušerstvom. Takođe, u ovoj bolnici, koja je glavni nosilac projekta, biće osnovan Regionalni centar za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti.

Foto: Urban City / Arhiva

– Ovaj projekat obezbediće bolje uslove za sve građane, jer ćemo dobiti moderne prostorije i nove operacione sale. Izvođenje radova neće ometati rad bolničkih službi, jer će se oni odvijati u prostorijama koje se ne koriste – rekao je direktor Opšte bolnice Danko Nikolić za Novosti.

Ceo trogodišnji projekat finansira se sa oko 11,7 miliona evra, od čega Opšta bolnica u Požarevcu dobija pet miliona, a ostalo partneri iz Rumunije. Na kraju realizacije projekta ukupno 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti. Takođe, biće uspostavljeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti.

PARTNERI I RUMUNI

Nosilac projekta je požarevačka bolnica, a partneri su Ministarstvo zdravlja Srbije, Urgentna županijska bolnica “Pius Branzeu” iz Temišvara, Centar za genetsku i ćelijsku terapiju u lečenju raka OncoGen i Urgentna bolnica županije Karaš-Severin u Rešici.

KOMENTARIŠI