Mladić iz Srbije nazrađen je za projekat prečišćavanja vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije. On je naveo da je cilj celog procesa efikasnija i praktičnija metoda prečišćavanja vode od dosadašnjih. Zahvalan je porodici i mentorima na ovom uspehu, i ističe da je ovo važna tema za medije.

„Voleo bih da o ovome čuju deca koja bi želela da se bave naukom i da znaju da su drugi naučnici i profesori uvek spremni da im pomognu. Mislim da bi mnogo pomoglo kada bi pristup nauci bio bolji i kada bi se organizacije kao što su Regionalni centar za talente i Petnica više pominjale u medijima“, kaže Đorđe. Ovaj srednjoškolac iza sebe već ima pozamašnu karijeru u nauci.

Samo tokom trećeg razreda srednje škole osvojio je dve prve nagrade na državnim takmičenjima kao i svoje prvo zlato iz oblasti životne sredine na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika. Trenutno je učenik Treće beogradske gimnazije, a osnovne studije želi da nastavi u Srbiji, dok master i doktorske planira da pohađa negde u inostranstvu. „Posle doktorskih studija voleo bih da se vratim u Srbiju i da ovde nastavim da se bavim naukom. Kad budem dosta stariji želeo bih da ja budem taj koji će pomagati mladim naučnicima u Srbiji“, rekao je on.

KOMENTARIŠI