Posle nekoliko meseci tokom kojih je gorivo u Srbiji bilo sve jeftinije, da bi u jednom trenutku cena čak dostigla i najniži nivo u proteklih pet godina, vozači su od početka jula naišli na obrnut trend.

Naime, benzin i dizel su za nešto više od mesec dana poskupeli za desetak dinara po litru, a poznavaoci prilika tvrde da je jedan od razloga to što su potrošene zalihe jeftine nafte, koje su kompanije tokom prvog udara korona krize kupile na globalnom tržištu po izuzetno niskim cenama.

Dodatni razlog je i povećanje akcize na gorivo, koje se primenjuje od 1. jula.

Ipak, analitičari tvrde da je nezahvalno prognozirati dalje kretanje cena do kraja godine, jer bismo, u slučaju da dođe do drugog talasa pandemije i eventualnog ponovnog zastoja privrede, ali i svakodnevne potrošnje, mogli očekivati da benzin i dizel ponovo pojeftine. Tome bi svakako doprinelo vraćanje na situaciju u kojoj postoje velike zalihe nafte i mala potražnja i potrošnja naftnih derivata.

Na srpskim pumpama ovih dana benzin se može kupiti za 134 dinara, a dizel za oko 143 dinara. Da podsetimo, krajem juna benzin je koštao 123 dinara, a litar dizela oko 132 dinara.

Dakle, vozači u proseku za jedan litar moraju da izdvoje desetak dinara više, a za pun rezervoar od 50 litara, to je trošak uvećan za 500 dinara.

Praktično, ako se ovih dana uputite automobilom na odmor negde u Srbiji, što većina ljudi i radi zbog trenutne situacije sa korona virusom, trebaće vam nešto veći budžet za gorivo.

KOMENTARIŠI