Foto: Pixabay // Ilustracija

U Srbiji je do juče izvršeno oko 290.000 aktivnih nadzora kod domaćih i divljih svinja, i uzeto više od 12.000 uzoraka krvi za molekularna ispitivanja na afričku kugu svinja (AKS).

Kako su rekli u Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, njihove službe sprovode nadzor na gazdinstvima sa svinjama, prema planu u kontinuitetu.

Prema izveštaju ministarstva poljoprivrede, kod domaćih svinja ove godine prvi slučaj je potvrđen je 04. januara u opštini Bosilegrad, Pčinjski upravni okrug. Uprava za veterinu je u 2023. donela 58 rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od AKS kod domaćih svinja.

Do danas je  na 617 gazdinstava na teritoriji 26 opštine u 10 Upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski i Grad Beograd) potvrđeno 1.083 slučajeva AKS kod domaćih svinja, od čega je 491 uginulih. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 4.551 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Nadležni napominju da je za uginule i ubijene svinje predviđena puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja i to po hitnom postupku.

Afrička kuga svinja (AKS) je virusna bolest domaćih i divljih svinja. Glavni izvor bolesti su divlje svinje, a kada se jednom bolest prenese na domađe svinje, glavni faktori koji povećavaju rizik od širenja su neadekvatne merama biološke sigurnosti i ljudsko ponašanje.

KOMENTARIŠI