MUP otvorio telefonsku liniju za prijavu porodičnog nasilja

MUP otvorio telefonsku liniju za prijavu porodičnog nasilja

Foto: Pixabay // ilustracija

U Operativnom centru MUP-a Srbije otvorena je telefonska linija 0800 100 600, koja je besplatna i dostupna 24 časa, na koju se prijavljuju događaji nasilja u porodici na nivou cele zemlje, a prijava je moguća i preko telefona 192.

Nasilje se može prijaviti lično u prostorijama institucije, telefonom, pismeno, putem pošte ili putem mejla. Prilikom prijavljivanja nasilja, prijavilac može ostati anoniman i u svakom slučaju prijava će biti razmatrana. Prijava se može podneti u bilo kojoj policijskoj stanici ili ispostavi, bez obzira na adresu stanovanja žrtve ili učinioca nasilja. Lekarski nalaz sa dokumentovanim povredama žrtva nasilja ne mora da dostavi odmah po prijavi nasilja. Ona to može da učini naknadno i to policijskoj stanici u kojoj je nasilje prijavljeno ili nadležnom tužilaštvu.

Za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nadležni su policijski službenici MUP-a Republike Srbije, kriminalističke policije i policije opšte nadležnosti, koji su od 2017. do 2022. godine bili polaznici specijalizovane obuke, na kojoj su stekli znanja i veštine postupanja u oblasti porodičnog nasilja. U ovom periodu u pet ciklusa obuke ukupno je obučen i sertifikovan 2.581 policijski službenik za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

KOMENTARIŠI