Za ulazak u Crnu Goru jedna novina

Za ulazak u Crnu Goru jedna novina

GP Dobrakovo, Foto: Urban City / I.P.

Za ulazak u Crnu Goru ovog leta mnoge porodice će se po prvi put suočiti sa jednom novinom – maloletnicima je dozvoljen prelazak granice jedino sa pasošem ili ličnom kartom.

Od kada je ova odluka na snazi, i da li je striktno prelazak moguć samo uz pasoš, govorila je i emisija SAT u patroli do Herceg Novog.

“Od prošle godine je na snazi takva odluka vlasti u CG. U ovom trenutku, nismo primetili da ima uticaja na tuirste, sa obzirom na to da se povećalo interesovanje za letovanjem u ovoj zemlji, jer je CG jedna od retkih zemalja koja ne zahteva nikakvu dodatnu dokumentaciju, u smislu vakcina ili testova”, kazao je direktor JUTE, Aleksandar Seničić.

To konkretno znači da maloletnici više neće moći da putuju u Crnu Goru sa zdravstvenom ili đačkom knjižicom. Reč je o novini koja je na snazi od 1. januara 2020. godine, ali kako zbog pandemije korone prošla letnja sezona u CG nije ni postojala, veliki broj turista sa maloletnom decom ove godine će prvi put naići na ovu promenu.

Foto: Urban City // B.P. // arhiva

Iz Udruženja turističkih agencija Srbije kažu za naš portal da je ova odluka stupila na snagu još 1. januara 2020.godine, ali je prošla prilično nezapaženo jer smo jedan deo godine proveli u karantinu i putovanja skoro da i nije bilo.

“Sa prvim naznakama da će sezone ipak biti, u smanjenom obimu, ali se turizam ipak blago pokrenuo, putnici su počeli da se pažljivije informišu o merama i propisima ulaska u zemlje u kojima žele da letuju. Ta odluka jeste na snazi i usporava odlazak na more samim tim što je termin za vađenje dokumenata u ovom slučaju pasoša praktično nemoguće zakazati. Gužve su ogromne, putnici nervozni. Sa sve jačom nostalgijom se sećamo kako smo za put proveravali samo daturm isteka pasoša ili lične karte a sada?”, kažu iz UTAS-a.

Mera ostaje zvanično na snazi, pa će maloletna lica moći da uđu u Crnu Goru na sledeći način: Ukoliko dete poseduje pasoš može ući u pratnji jednog od roditelja bez saglasnosti drugog roditelja, a ukoliko poseduje samo ličnu kartu mora imati saglasnost i drugog roditelja. Deca koje zbog starosne dobi nisu vakcinisana (mlađi od 18 godina) mogu da na teritoriju Crne Gore uđu bez testa i karantina u pratnji članova porodice koji imaju potvrdu o vakcinaciji.

KOMENTARIŠI