Zabranjene đačke ekskurzije u inostranstvo zbog koronavirusa

Zabranjene đačke ekskurzije u inostranstvo zbog koronavirusa

Foto: Pixabay // ilustracija

Ministarstvo prosvete Srbije preporučilo je svim školama da đačke ekskurzije u inostranstvo odlože zbog koronavirusa. Ministarstvo je pre više od nedelju dana preporučilo da se obustave ekskurzije u Italiju, a sada se preporuka odnosi na sve zemlje. Posebni savetnik Ministarstva prosvete Aleksandar Pajić ističe da je preporuka obavezujuća za sve škole.

Posebni savetnik Ministarstva prosvete Aleksandar Pajić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su Ministarstvo i ministar Mladen Šarčević reagovali pravovremeno kada su produžili raspust zbog epidemije gripa.

“Sada smo ponovo reagovali po preporuci Ministarstva zdravlja i zabranili smo odlazak u kompletno inostranstvo. Sve zemlje podležu ovoj preporuci”, naglašava Pajić.

Objašnjava da je preporuka ministra obavezujuća za sve škole i da se može smatrati da je uvedena zabrana na sva studijska putovanja i sve ekskurzije.

Kaže da zabrani podležu i razmene studenata.

“To su studijska putovanja gde imamo saradnju dve škole. To su manje grupe učenika ili pojedinačni učenici koji sa svojim profesorima putuju i to je do daljeg obustavljeno”, kaže Pajić.

Ističe da će zajedno sa Ministarstvom zdravlja pravovremeno reagovati kada dođe do potrebe da se odluka ukine.

“Nadamo se da će to biti što pre, jer su ekskurzije zaista nešto najlepše u obrazovnom sistemu čemu se učenici raduju. Nama je žao što je to tako, ali ova odluka je u interesu svih učenika i zaposlenih u obrazovnim ustanovama”, objašnjava Pajić.

Kaže da su škole bile obavezne da izađu na javnu nabavku i da je prilikom sklapanja ugovora sa turističkim agencijama navedeno kakvi su uslovi putovanja i plaćanja.

“Ne vidim apsolutno nikakav problem da se zbog epidemiološke situacije i zabrane novac vrati učenicima”, ističe Pajić.

Kaže da sa Ministarstvom zdravlja prate kompletnu epidemiološku situaciju i da do sada nije bilo potrebe da se ukidaju putovanja i izleti u Srbiji.

KOMENTARIŠI