Dobitnica nagrade “Žanka Stokić” za 2019.godinu je glumica Gorica Popović – jednoglasno je odlučio žiri ovog prestižnog priznanja, koje već sedamnaest godina dodeljuje Narodno pozorište, Kompanija “Novosti” i Grad Požarevac.

Gorica Popović je stalni član Ateljea 212. Uz brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, naša svestrana umetnica okušala se i u rediteljskim zadacima, autorskim projektima, tv scenarijama, radila je kostime i songove za nekoliko predstava, priređivala izložbe, a na početku karijere bila je jedan od članova grupe “Suncokret” Bore Đorđevića.

Da podsetimo, nagrada “Žanka Stokić” ustanovljena je 2003.godine na inicijativu Mire Stupice (koja je bila i doživotni predsednik žirija), a uručuje se “ličnosti koja je bogatstvom svog glumačkog izraza obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije”. U izboru dobitnika odlučuje “celokupno glumačko ostvarenje aktivnog glumca u punoj stvaralačkoj zrelosti”. Ove godine u konkurenciji je bilo devet kandidatkinja, a o dobitnici je odlučio žiri kojim je predsedavala Radmila Živković (osvojila je “Žanku” 2005.godine) i članovi – Ivana Vujić, v.d. upravnika upravnika Narodnog pozorišta, prošlogodišnja dobitnica Nataša Ninković, glavni i odgovorni urednik Kompanije “Novosti” Milorad Vučelić, kao i pisac Goran Petrović.

Svečana dodela priznanja je 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Nagrada se sastoji od plakete koju daruje nacionalni teatar (rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića), statuete Žanke Stokić (dar Grada Požarevca, rad akademskog vajara Dragiše Miloševića) i novčanog iznosa koji poklanjaju “Večernje novosti”.

KOMENTARIŠI