Terapeuti sada nude razna savetovanja, osmislili su tretmane za detoksikaciju, a pojavljuju se kompanije koje se bave pomaganjem ljudima da ispune dan drugim sadržajima, što bi ih odvratilo od kompulzivnog posećivanja internet-stranica.

Ako ne možete da odolite posećivanju Fejsbuka, Snepčeta, Instagrama ili drugih društvenih mreža, a uznemireni ste ako ne možete da proverite notifikacije na svom pametnom telefonu kada nemate signal, možda vam treba pomoć.

Nudi se širok spektar usluga i tretmana koje zavisnici od društvenih mreža mogu da probaju da bi se rešili te navike. Cena je oko 150 dolara po satu, a duži i višednevni „detoks tretman“ može da košta i više od 500 dolara, piše BBC.

Kod terapeuta Nejtana Driksela u Hjustonu, Teksas, u poslednjih nekoliko godina broj pacijenata koji traže pomoć zbog zavisnosti od društvenih medija porastao je za 20 odsto i sada oni čine gotovo polovinu njegovih pacijenata.

„Na neki način, psihološki uticaj koji uzrokuju Fejsbuk, Snepčet i druge digitalne platforme može biti teže lečiti od drugih priznatih bolesti zavisnosti. Ovo je gora zavisnost od alkohola ili droga jer je mnogo zanimljivije i nema stigme iza toga“, otkriva Driskel.

Zavisnost od društvenih medija nije priznata kao zvanični poremećaj u medicinskim tekstovima klasifikacije, kao što su Američke psihijatrijske asocijacije za dijagnostiku i Statistički priručnik mentalnih poremećaja, koji se smatra zlatnim standardom u dijagnostici mentalnih poremećaja. Ipak, neki terapeuti, uključujući Driskela, leče pacijente istim metodama koje bi koristili za lečenje drugih bolesti zavisnosti.

 

KOMENTARIŠI