Zavisnost od društvenih mreža teža od alkohola ili droge?

Zavisnost od društvenih mreža teža od alkohola ili droge?

U poslednjih nekoliko godina, vatreni korisnici društvenih mreža počeli su da traže pomoć stručnjaka da bi rešili problem bolesti zavisnosti, za koju stručnjaci kažu da je jača od alkohola ili narkotika.

Terapeuti sada nude razna savetovanja, osmislili su tretmane za detoksikaciju, a pojavljuju se kompanije koje se bave pomaganjem ljudima da ispune dan drugim sadržajima, što bi ih odvratilo od kompulzivnog posećivanja internet-stranica.

Ako ne možete da odolite posećivanju Fejsbuka, Snepčeta, Instagrama ili drugih društvenih mreža, a uznemireni ste ako ne možete da proverite notifikacije na svom pametnom telefonu kada nemate signal, možda vam treba pomoć.

Nudi se širok spektar usluga i tretmana koje zavisnici od društvenih mreža mogu da probaju da bi se rešili te navike. Cena je oko 150 dolara po satu, a duži i višednevni „detoks tretman“ može da košta i više od 500 dolara, piše BBC.

Kod terapeuta Nejtana Driksela u Hjustonu, Teksas, u poslednjih nekoliko godina broj pacijenata koji traže pomoć zbog zavisnosti od društvenih medija porastao je za 20 odsto i sada oni čine gotovo polovinu njegovih pacijenata.

„Na neki način, psihološki uticaj koji uzrokuju Fejsbuk, Snepčet i druge digitalne platforme može biti teže lečiti od drugih priznatih bolesti zavisnosti. Ovo je gora zavisnost od alkohola ili droga jer je mnogo zanimljivije i nema stigme iza toga“, otkriva Driskel.

Zavisnost od društvenih medija nije priznata kao zvanični poremećaj u medicinskim tekstovima klasifikacije, kao što su Američke psihijatrijske asocijacije za dijagnostiku i Statistički priručnik mentalnih poremećaja, koji se smatra zlatnim standardom u dijagnostici mentalnih poremećaja. Ipak, neki terapeuti, uključujući Driskela, leče pacijente istim metodama koje bi koristili za lečenje drugih bolesti zavisnosti.

 

KOMENTARIŠI