Foto: Urban City // B.P.

Radovi na izgradnji obilaznice Požarevac–Kostolac, započeti 2006. godine, ušli su u završnu fazu, jer se sada radi na sanaciji habajućeg sloja asfalta i horizontalne signalizacije.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović saopštio je da radove na saobraćajnici dužine 5,8 kilometara i širine šest metara finansiraju Republika Srbija i JP ”Putevi Srbije”. – Po zavšetku radova, dobićemo bolji i sigurniji saobraćaj na ovoj trasi i još bolje povezivanje Kostolca i Požarevca – izjavio je Pavlović.

U gradnju obilaznice krenulo se kako bi teretna vozila, naročito ona iz TE-KO „Kostolac“, zaobišla usputna naselja. Posle dugotrajnog prikupljanja neophodne dokumentacije, gradnja je krenula 2006. godine. Država je za nju obezbedila 225 miliona dinara, iz fonda tadašnjeg NIP-a, a grad Požarevac 105 miliona, od čega deset za eksproprijaciju zemljišta. Međutim, narednih godina gradnju su pratili brojni zastoji, najviše zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa i nedovoljnog i neredovnog priliva para.

Najduža pauza nastupila je od 2011. godine, nakon hapšenja “putarske mafije”, kada je pritvoreno 15 osoba, zbog sumnje da su za izgradnju obilaznice oštetili državu za oko pet miliona evra. Nakon toga trebalo je ponovo pribavljati papire, menjali su se i zakoni, a trebalo je popravljati i već izgrađenu deonicu, jer su je vozači koristili i pre završetka celog puta. Pošto sve bude obnovljeno i izgrađen nedostajući deo, uslediće priključenje obilaznice na magistralni put Požarevac – Veliko Gradište.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI