Najbolja predstava, po odluci žirija je „Srpska drama“ koju je izvelo pozorište iz Krnjeva. Za najbolju glumicu smotre proglašena je Tamara Jovanović koja je tumačila ulogu Jelice u predstavi „Laža i paralaža“ OAP „Branislav Nušić“ Centra za kulturu Malo Crniće.

Najbolji glumac smotre je Dragan Ivanković koji je tumačio ulogu Obrada Srećkovića u predstavi „Srpska drama“ pozorišta KUD „Obilić“ iz Krnjeva. Ivanković dolazi iz redova predstave koja je osvojila i zvanje Najbolja predstava festivala. Ovo delo Siniše Kovačevića u režiji Predraga Živanovića biće odigrano na zatvaranju 13. Smotre varoških pozorišta Srbije „Milivojev štap i šešir“ u februaru sledeće godine.

Inače, predstava koja je zatvorila festival, „Trag ljudskih zuba“ je bila na repertoaru 2008. godine i prva je obnovljena predstava u novijoj istoriji našeg pozorišta. Taj potez menadžmenta pozorišta opravdale su sinoć glumice Snežana Mandrašević i Vesna Rajković koje su više od sat vremena držale kompletnu salu bez daha.

Predsednik UO Centra za kulturu i predsednik ovogodišnjeg žirija Slobodan Boba Stepić zahvalio se svim amaterskim pozorištima koja su dala svoj doprinos ove godine da dani posvećeni Živki Matić budu dostojni renomea naše velike glumice. Prenosimo i deo saopštenja žirija kojim su se osvrnuli na ovogodišnji festival.

– Prve večeri, predstava “Laža i Paralaža“ pored dobitnice titule Glumica festivala koja je pokazala da se uloga Jelice može odigrati na sasvim drugačiji način pokazala je i da pozorište iz Malog Crnića ima u svojim redovima glumački kapacitet da postavi bilo koji komad bez bojazni da za neku ulogu neće imati rešenje. Dan kasnije, pred nama je bila predstava koja je osvojila titulu najbolje i iznedrila najboljeg glumca, Dragana Ivankovića. Nije prevelika tajna glumačkog zanata da se taj uspeh može postići samo ukoliko imate sjajne igrače u svom timu, a predstava “Srpska drama“ i pozorište iz Krnjeva je delovala kao savršen skup onih koji su se za nijansu izdvojili od ostalih.

Mišljenja smo da su majstorski izbalansirali i prikazali srpski humor kroz nekoliko generacija i svu tragediju ratova koji su se vodili na ovim prostorima. Treći dan festivala doneo nam je predstavu “Fajront“,amatera iz Boževca, oko koje smo možda i najviše većali ali koja je temom, igrom i sjajnom glumačkom podelom pokazala da joj predstoji dug pozorišni život i publika koja će nakon odgledane predstave izlaziti iz sale i nasmejana i zamišljena. Nakon nje, došao je klasik našeg najvećeg komediografa Nušića, “Narodni poslanik“. Predstava je imala izvanredan tempo i ravnomernu uzlaznu putanju te je kulminirala na kraju uz utisak da bi i sam Branislav Nušić, da je živ, te večeri izašao nasmejan iz sale prepričavajući replike i glumačke pokrete.

Čestitke koprodukciji Doma kulture Staro Selo i Kruševo. Poslednja predstava festivala, “Nemam da platim i neću da platim“ je samo potvrdila ono što smo već znali, da nam iz Petrovca dolaze ozbiljne predstave sa ozbiljnom produkcijom i nadahnutim glumcima, majstorima svog zanata. Na tom podneblju se smene glumačkih generacija ne osećaju, upravo zbog vizije koju tamošnji kulturni radnici imaju. Pomenuta predstava je samo dokaz svega toga a to poslednje veče je nama koji smo bili u žiriju bila samo jedna glavobolja više u veoma teškom zadatku koji smo dobili, izabrati najbolje. – navodi se u delu saopštenja žirija koji je ove godine bio u sastavu Slobodan Boba Stepić, dramski umetnik i predsednik UO CZK, Marina Vasić, prof. ruskog jezika i Saša Stojadinović, novinar.

KOMENTARIŠI