Zbog četiri sedišta ode 100 €

Zbog četiri sedišta ode 100 €

Ispravljanje dugogodišnjih netačnih podataka u saobraćajnim dozvolama donelo vozačima novi namet. Ko ima dva pojasa na zadnjoj klupi plaća novu saobraćajnu dozvolu za auto sa četiri sedišta.

Vozač kome saopšte na tehničkom pregledu da mu vozilo, koje je do sada bilo registrovano za pet putnika, a na zadnjoj klupi ima dva pojasa, pa je samim tim predviđeno za registraciju za četiri putnika, neće platiti samo izradu nove saobraćajne dozvole (1.314 dinara) već mu predstoji znatno dublje zavlačenje ruke u džep što će ga za razne papire koštati minimalno 11.114 dinara!

– Nije dovoljno ni da donese potvrdu proizvođača – kaže Ana iz jednog preduzeća koje se bavi uslugama tehničkog pregleda – Potrebno je da od nadležne laboratorije donesu uverenje. U suprotnom mi te vozače i njihova vozila vraćamo sa linije pregleda.

O čemu se zaista radi objašnjava direktor Centra za motorna vozila AMSS Milan Božić.

– Nema tu nikakvih nepoznanica već se jednostavno radi o poštovanju slova zakona – kaže Božić – Sve se radi po ZOBS (Zakon o bezbednosti saobraćaja Srbije) i Pravilniku o ispitivanju vozila. Ako vozilo ima četiri pojasa a registrovano je za petoro putnika jasno je da je to protivzakonito i da se mora regulisati.

Praktično to znači da vlasnik vozila podnese zahtev za ispitivanje vozila Agenciji za bezbednost saobraćaja (cena 300 + 3.000 dinara), zatim ide kod proizvođača vozila (ovlašćenog uvoznika) da mu izda odgovarajuću potvrdu o stvarnom broju sedišta (cena potvrde se kreće od 1.500 do 12.000 dinara), a onda sa tom dokumentacijom u neku od ovlašćenih laboratorija za ispitivanje vozila.

U Centru za motorna vozila AMSSS ta usluga košta 5.000 dinara. Zatim po dobijanju uverenja od laboratorije, ponovo podnosi sva ta dokumenta Agenciji za bezbednost saobraćaja i na kraju sa dobijenim poslednjim “papirom” od Agencije za bezbednost odlazi na tehnički pregled gde mu se upisuju novi podaci, i dobija novu saobraćajnu dozvolu (1.314 dinara)…

Ne zna se tačno koliko ima ovakvih vozila, ali po svemu sudeći broj je veliki jer je mnogo polovnih automobila, uvezenih proteklih godina, imalo “falš papire”.

– Nisu problem samo polovnjaci – kaže Milan Božić. – Raniji uvoznik veoma popularnih terenaca za Srbiju je prodavao kola sa papirima u kojima je upisivao da se vozilo registruje za pet putnika umesto za četiri. Na pitanje zašto je to radio samo je rekao “kome bih prodao auto za četiri čoveka”.

Niko se, kaže Božić, ne pita koliko je ljudi poginulo, ili teško nastradalo, zato što su se prevozili nebezbedno.

Problemi koji se pojavljuju prilikom registracije su i masa vozila, zatamnjena stakla, boja, razne prepravke svetala, visine vozila i slično, pa je preporuka svima koji kupuju vozilo da pomno provere da li se upisani podaci u saobraćajnoj dozvoli poklapaju sa stvarnim stanjem.

LOVCI U MUTNOM

Neispravno vozilo na većini linija tehničkih pregleda ne može da prođe, ali zato ima i onih, koji najčešće pod reklamom “besplatni tehnički pregled” kada treba “zažmure na oba oka”.

– Mi se godinama zalažemo, tražimo od nadležnih da uvedu minimalnu cenu tehničkih pregleda ne bi li iskorenili nesavesne, ali uzalud – kaže Ana iz poznatog tehničkog pregleda. – Mi smo uveli i kamere, sve snimamo, dokumentujemo, jer nam je cilj da samo tehnički ispravno, bezbedno vozilo bude na ulicama.

KOMENTARIŠI