Nagle promene vremena – pljuskovi koje zamenjuje sunce i velike razlike u temperaturi loše utiču na hronične bolesnike, ali i meteoropate, pa nemojte da se čudite ako ste ove nedelje osećali bolove u mišićima, nervozu, pospanost… Biometeorološka prognoza je jako loša, a njeno poboljšanje očekuje se naredne nedelje.

– Ovih dana imali smo dosta naglih promena vremena koje loše utiču na hronične bolesnike, što je proizvod ciklona koji se formirao iznad Jonskog mora – kaže za “Blic” meteorolog Dragan Mihić.

Kako kaže, očekuje se nastavak nepovolјne biometeorološke situacije.

– Poseban oprez se savetuje astmatičarima. Kod meteoropata su mogući bolovi u mišićima, nervoza i pospanost. Preporučuje se smanjena fizička aktivnost i pridržavanje saveta lekara. Generalno, hladno i vlažno vreme loše utiče na hronične bolesnike, kao i nagle promene vremenskih uslova, koje smo imali prethodnih dana – objasnio je meteorolog.

Loše biometeorološke prilike utiču nepovolјno i na osobe sa srčanim problemima i reumatičare. Izvesne tegobe se mogu očekivati i kod osoba koje pate od bolesti respiratornog sistema.

Foto: Urban City

Oprez u vožnji

Od meteoropatskih reakcija najizraženije mogu biti glavobolјa i promenlјivo raspoloženje. U saobraćaju je neophodna povećana pažnja.

– Od nedelje možemo da očekujemo poboljšanje vremenskih prilika, a već od ponedeljka lepše vreme, pa samim tim i povoljniju biometeorološku prognozu – najavljuje Mihić.

Biometeorološka prognoza, inače, prati uticaj klimatskih promena na zdravlje ljudi.

Prognostičarska služba Republičkog hidrometeorološkog zavoda prati dugu statistiku koja prati vezu između vremenskih prilika i promena stanja hroničnih bolesnika.

KOMENTARIŠI