Odluka hrvatskih vlasti da građani iz istočnog susedstva moraju u 14-dnevnu izolaciju nakon ulaska u tu zemlju, hrvatski turizam će ostaviti bez najmanje 2,6 miliona noćenja, koliko su turisti iz tih zemlja ostvarili u Hrvatskoj prošle godine, od ukupno 84 miliona turističkih noćenja, prema podacima tamošnjeg Zavoda za statistiku.

Najviše noćenja u 2019. godini u Hrvatskoj, gledajući zemlje regiona, ostvarili su gosti iz Bosne i Hercegovine sa 1,8 miliona noćenja te gosti iz Srbije sa više od 630.000 noćenja. Sledi Severna Makedonija sa 133.000 te Kosovo sa 39.000 noćenja.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović, ujedno i voditelj Nacionalnog štaba Civilne zaštite, potvrdio je u sredu da od ponoći u Hrvatskoj stupa na snagu odluka o novom režimu prelaska granice, prema kojoj će, zbog porasta novozaraženih od korona virusa, osobe koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Severne Makedonije nakon ulaska u Hrvatsku morati u 14-dnevni samoizolaciju.

“Utvrđuje se poseban režim ulaska u Hrvatsku osoba koje dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije i Severne Makedonije. Te osobe će biti dužne da borave u samoizolaciji 14 dana od ulaska u Hrvatsku. Obveza izolacije ne primenjuje se na putnike koji prolaze kroz Hrvatsku”, kazao je Božinović.

Na udaru i turizam i agencije

Takva odluka neće pogoditi samo turizam, koji čini oko 20 odsto hrvatskog BDP-a, već su u problemu i turističke agencije zemalja sa “crne liste”.

Premda turističkim agencijama iz Srbije Hrvatska nije među top destinacijama, pre svega zbog visokih cena na hrvatskoj obali, i te malobrojne agencije koje su imale aranžmane prema Hrvatskoj sada su pogođene novom odlukom hrvatskih vlasti.

“Za naše klijente smo zakupili celo ostrvo Obonjan kod Šibenika, ali sada nas je ova odluka iznenadila”, rekao je za Al Jazeeru Srđan Stojanović iz jedne beogradske turističke agencije, koja je fokusirana uglavnom na mlade turiste iz Srbije kojima nude atraktivna mesta u susednoj Hrvatskoj.

“Računali smo da će naši gosti biti izolovani, bez kontakta sa spoljašnjim svetom, sigurni od korona virusa […]. Trebalo je da dođu našim autobusom, zatim čarter brodom do ostrva na kojem nema meštana i tu uživaju na tom prelepom mestu”, rekao je Stojanović.

KOMENTARIŠI