Zbog pijanih vozača, 700 poginulih za 10 godina u Srbiji

Zbog pijanih vozača, 700 poginulih za 10 godina u Srbiji

Iako skoro dve trećine ljudi smatra da ne bi trebalo da postoji tolerancija za vozače koji voze pod dejstvom alkohola, čak 68% vozača u svetu potvrdilo je da su vozili pod uticajem alkohola.

To su pokazali rezultati globalnog istraživanja kompanije Heineken, koji su u ponedeljak predstavljeni studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu, na edukativnoj radionici o odgovornoj konzumaciji alkohola.

Radionice za studente sprovode se u saradnji sa Komitetom za bezbednost saobraćaja u okviru globalne Heineken kampanje “When you drive, never drink”.

Cilj radionica je da na interesantan način prikažu upečatljive primere iz realnih situacija u saobraćaju i na taj način prenesu poruku o važnosti odgovorne konzumacije koja će mladima biti podsetnik zašto nikada ne treba da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja dopunio je rezultate istraživanja upečatljivim primerima iz realnih situacija u saobraćaju.

“U Srbiji je u proteklih 10 godina u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali vozači pod dejstvom alkohola poginulo više od 700 ljudi, dok je oko 20.000 teže i lakše povređeno”, izjavio je Okanović.

Naš najbolji automobilista Dušan Borković, koji je podržao Heineken kampanju i koji se svakodnevno trudi da ukaže na važnost bezbednosti u saobraćaju, takođe se obratio studentima.

“Ulica nije trkačka staza, već mesto na kom smo odgovorni ne samo za svoj život, već i za živote drugih učesnika u saobraćaju”, poručio je Borković studentima.

Studenti su u okviru radionice imali priliku i da probaju naočare koje simuliraju vid pod dejstvom alkohola, kao i da provere brzinu svojih refleksa onako kako to rade profesionalni vozači.

Ekspert za korporativne poslove u Heineken Srbija, Goran Stupar, najavio je da će ova kompanija nastaviti da promoviše odgovorno ponašanje u saobraćaju kao poželjan vid ponašanja.

“Odgovorna konzumacija predstavlja veoma važan segment našeg poslovanja i trudimo se gde god možemo da ga jasno komuniciramo svojim potrošačima. Želja nam je da predstavimo i kontinuirano promovišemo ovaj vid odgovornosti kao društvenu normu ponašanja kada je vožnja u pitanju”, rekao je Stupar.

Heineken Srbija i Komitet za bezbednost saobraćaja sprovešće slične edukativne radionice i na Saobraćajnom, Pravnom i Fakultetu organizacionih nauka.

KOMENTARIŠI