Zbog sankcija NIS bez ruske nafte

Zbog sankcija NIS bez ruske nafte

Foto: Pixabay // Ilustracija

Šestim paketom sankcija Evropske unije Rusiji, onemogućeno je snabdevanje NIS-a ruskom naftom, potvrđuju u Ministarstvu energetike. Pojašnjavaju da Srbija nije jedina zemlja pogođena novim paketom sankcija i da čini sve da obezbedi alternativne izvore, sigurno snadbevanje i poveća zalihe. Brisel je dao rok od šest meseci članicama Unije da se završe postojeći ugovori i nabavke sirove nafte, a za derivate tranzicioni period je osam meseci.

Srbija uvozom pokriva dve trećine potreba za naftom i derivatima, petinu od toga iz Rusije. Ove godine od njih smo kupovali više jer je jeftinija od nafte drugih snadbevača.

“Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj. To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske”, navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

Pored Iračke nafte, manje količine uvozili smo iz Kazakstana. A naftne derivate i NIS i druge kompanije dopremaju Dunavom, baržama. Ponovo će proraditi i drumski i železnički trasport – ali oni povećavaju i troškove.

“Nafte neće biti manje, ta ravnoteža između ponude i tražnje će biti otrilike ista jedino što nafta iz ovog regiona mora da završi negde drugde a nafta iz nekog drugog regiona bi trebalo da dođe do Evrope. Mislim da će tu najveće troškove imati zapravo Evropa. Ta mala gužva koja može nastati narednih šest meseci oko kupovine te nafte sigurno će podići cenu nafte u Evropi”, smatra Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Dodaje da je srpsko tržište posezalo i za autocisternama.

“To je skuplji vid trasporta ali verujte mi smo već duže u periodu samo da goriva ima, pa neka taj trasport bude skuplji”, naglašava Mićović.

Od naftnog ebaraga izuzete su članice Unije se koje snabdevaju preko naftovoda i neke zemlje koje imaju izlaz na more.

“Navedeno je da Mađarska i Slovačka mogu da nastave sa snabdevanjem ruskom sirovom naftom naftovodom ali posle osam meseci više ne mogu da prodaju derivate nafte proizvedene od ovako uvezene sirove nafte članicama Evropske u ili trećim državama. Bugarska, Češka i Hrvatska zbog svoje specifične situacije izuzete su i imaju mogućnost da nastave sa snabdevanjem i posle perioda od osam meseci ali su u obavezi da obezbede alternativne rute za snabdevanje,” navodi Ministarstvo rudarstva i energetike.

Iako će se embargo primenjivati tek krajem godine, sama najava je uzdrmala je berze – barel je već dogurao do 121 dolar. Potražnja će rasti jer sve zemlje teže da naprave što veće zalihe.

KOMENTARIŠI