Foto: Pixabay // ilustracija

Istraga eksplozije u smederevskoj Železari pokazala je da je uzrok incidenta kontakt troske, temperature iznad 1.100 stepeni Celzijusa i vlage nastale zbog vremenskih uslova, što je stvorilo uslove za erupciju.

Kompanija HBIS GROUP Serbia objavila je nalaze istrage eksplozije u Železari u Smederevu koja se dogodila juče oko 14 časova.

Istraga je pokazala, kako je saopštila kompanija, da je došlo do erupcije tečne faze iz čaše za transport troske sa Visoke peći broj 1 prilikom razlivanja sadržaja čaše u livna polja.

“Erupcija se dogodila na otvorenom prostoru, koji je namenjen za razlivanje i granulaciju troske i koji je fizički udaljen od proizvodnih postrojenja, kao i od okolnih kuća”, saopštila je HBIS GROUP Serbia.

Kako je navedeno, uzrok incidenta je kontakt troske, temperature iznad 1.100 stepeni Celzijusa i vlage nastale zbog vremenskih uslova, što je stvorilo uslove za erupciju tečnog sadržaja unutar čaše, usled velike koncentracije vodonika.

Tom prilikom došlo je do formiranja dimnog oblaka, dodaje kompanija.

“Prilikom razlivanja tečne faze poštovane su sve propisane bezbedonosne procedure. Niko od zaposlenih koji su bili angažovani na ovoj aktivnosti nije povređen, niti je došlo do oštećenja proizvodne opreme”, ističe kompanija.

Proces zaduvavanja Visoke peći broj 1 odvija se prema unapred propisanoj proceduri i planu, navela je kompanija u saopštenju.

KOMENTARIŠI