04.34h – Zemljotres slabijeg intenziteta osetio se na teritoriji Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Hrvatske i Italije. Epicentar registrovan je u Albaniji magnitude 6.4 stepena Rihterove skale, na dubini od 10 km. Ovaj zemljotres mogao je da izazove veliku materijalnu štetu u epicentralnom području, potvrdio je Sizmološki savez Crne Gore.

Foto: Google LIVE Earthquake

Potres su mogli da osete i Požarevljani naročito na višim spratovima u 03.54, a škripa nameštaja, vrata i ljuljanje lustera neke je i probudila.

Potres je trajao oko 15 sekundi, a po automatskim stanicama oslobođena je energija jačine 2,7 atomskih bombi, a po proračunima zemljotres je moglo da oseti oko 12 miliona ljudi.


09.30h – Posle inicijalnog potresa su usledila još dva zemljotresa, snage 5,3 i 5,1 stepeni Rihterove skale, a registrovano je još desetak podrhtavanja tla.

Do sada je poznato da je stradalo najmanje devet osoba.

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci urušenih objekata, a prema poslednjim informacijama najmanje 300 osoba je povređeno.

Kako se navodi, najmanje dve zgrade su se srušile, a brojni stanovnici su ostali zarobljeni u ruševinama. Jedna osoba je poginula u gradu Kurbin nakon što je skočila kroz prozor zgrade, saopštilo je ministarstvo odbrane.

Albanski premijer Edi Rama stigao je u Drač, koji je najviše pogođen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku i premijeru Republike Albanije Iliru Meti i Ediju Rami, povodom snažnog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju


10.05h

Osetio se i u Crnoj Gori, jedan od najjačih od 1979.

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih zabeleženih pored onog iz 1979, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević i dodala da ne može da se proceni da li bi narednih dana epicentar mogao biti i u Crnoj Gori.

“Generalno ne bi trebalo… jedino da dođe do nekih pomeranja duž Jadrana, ali to u ovom trenutku ne možemo da procenimo”, kazala je Mihaljević za podgoričke medije.

Kako je dodala, u ovom trenutku nema podataka u eventualnoj materijalnoj šteti u Crnoj Gori.

Ona je navela da je zemljotres ove jačine mogao da izazove pukotine na slabijim objektima, ali da tačne podataka nema bez izlaska na teren.

Jadranka Mihaljević je dodala i da nakon ovako jakog zemljotresa serija potresa može da traje čak i do dva meseca, kao i da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla očekuju narednih dana.

Ona je dodala da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

“Zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio je uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi”, rekla je Mihaljević.

Ona je rekla da je zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osetio i u Crnoj Gori, jedan od najjačih registrovanih posle onog iz 1979. godine.

“Međutim, pored onih koje smo zabeležili savremenim spravama postoje mnogi istorijski podaci, čak i na području Drača, o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja”, istakla je Mihaljević.


10.35h

Zemljotres pogodio Bosnu, osetilo se ponovo i u Požarevcu

Posle serije zemljotresa u Albaniji, koje su odnele najmanje sedam života, u Požarevcu se oko 10:20 časova osetio potres.

Epicentar potresa jačine 5,2 stepena po Rihteru je bio u Bosni i Hercegovini, 11 kilometara jugozapadno od Nevesinje, 77 kilometara južno od Sarajeva. Na dubini od 10 kilometara, piše sajt za praćenje zemljotresa m.emsc.eu.


12.21h

Novi zemljotres u Bosni i Hercegovini! Kao i ranije, i ovaj potres registrovan je na području Nevesinja, a njegova jačina iznosila je 3,3 stepena po Rihteru.

Ovaj potres zabeležen je u 10.40 sati.

Podsećamo, u jutarnjim satima ovo područje pogodio je zemljotres od 5,8 stepeni po Rihteru, a registrovan je 11 kilometara od Nevesinja.


 

KOMENTARIŠI