Foto: FreeImages / ilustracija

Kompanija Srbija Ziđin koper saopštila je danas da je radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek utvrdila da je Ziđin na vreme ispunio sve zahteve inspekcijskog tima.

„Konstatovano je da je Srbija Ziđin koper realizovala naložene mere za povećanje efikasnosti prečišćavanja voda u majdanpečkom rudniku, ali i da kompanija preduzima niz drugih mera sa ciljem da smanji uticaj svoje aktivnosti na životnu sredinu i korak po korak reši nagomilane nasleđene probleme u ovoj oblasti”, navedeno je u saopštenju.

Pohvaljen je projekat koji nije bio deo naloženih mera, a odnosi se na povraćaj 95 odsto procesnih voda iz filtraže u pogon flotacije majdanpečkog rudnika, kažu u Ziđinu.

Radna grupa Vlade Srbije za nadzor svih potencijalnih zagađivača reke Pek i inspekcijski tim proverili su dan pre roka (29. aprila) da li je Rudnik bakra Majdanpek ispunio sve zahteve vezane za eliminisanje uticaja na kvalitet vode u reci, prenosi Tanjug.

„Radna grupa u čijem sastavu su, pored ostalih, bili pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dejan Furjanović, kao i rudarski, vodni i inspektor zaštite životne sredine, uverila se tom prilikom da je majdanpečki rudnik učinio sve za doslednu realizaciju naloženih mera”, kažu u Ziđinu.

Kompanija je, kako je navedeno, očistila postojeće taložnike za prihvat atmosferskih voda i izgradila nove za mehaničko prečišćavanje otpadnih, zamuljenih voda, kao i za perionicu teških i drugih vozila.

Iako to nije bila obaveza kompanije, od materijala koji se decenijama taložio očišćeno je i korito reke Mali Pek, i to u delu koji nije u rudničkoj zoni, u dužini od skoro 300 metara.

Kompanija je prihvatila i obavezu da izgradi još jedan dodatni taložnik, kako je sugerisano prilikom kontrolnog nadzora, a preuzela je i obavezu redovnog ispitivanja i vođenja dnevnika o kvalitetu otpadnih voda.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Dejan Milijanović izrazio je zadovoljstvo što su Ziđin i Ministarstvo rudarstva i energetike „na istom putu”, kada je reč o zaštiti životne sredine: „Želimo da Srbija Ziđin koper bude primer da rudarstvo u Srbiji može da bude zeleno, jer je to osnovni smisao napretka kada je ova industrijska grana u pitanju. Ne rudarstvo po bilo koju cenu, već ono koje može da bude održivo i koje mora da bude zeleno i u saglasju sa zakonima prirode i zakonima zaštite životne sredine”, naglasio je Milijanović.

Predstavnici Radne grupe nagovestili su svoje češće prisustvo u ovoj sredini i aktivno praćenje potencijalnih zagađivača reke Pek, a sve sa ciljem da se postigne nulto zagađenje.

Predstavnici Ziđina naveli su da će striktno sprovoditi naložene mere inspekcijskog tima, ali i da će kontinuirano raditi u oblasti zaštite životne sredine.

Problemi istorijskog nasleđa će, kako su obećali, biti rešavani korak po korak do konačne zamisli „da vode budu bistrije, a planine zelenije”. Radiće se prema standardima unapređenja životne sredine do „zelenog rudnika” i planu da rudnik kasnije bude vrt, a rudarstvo zelena industrija.

U filtraži je već pušten u rad sistem koji 95 odsto procesnih voda vraća nazad u flotaciju, a u oblasti zaštite životne sredine obavljeni su i brojni poslovi oko pošumljavanja i ozelenjavanja rudarskih površina, navedeno je u saopštenju.

KOMENTARIŠI