Zimske gume po snegu obavezne od 1.novembra

Zimske gume po snegu obavezne od 1.novembra

Od 1.novembra za sve vozače u Srbiji neophodno korišćenje odgovarajućih pneumatika kada na putevima ima poledice. Kazne od 6.000 do 800.000 dinara. Osiguranje ne može da se naplati ako nisu zamenjene

Od 1. novembra, shodno Zakonu o bezbednosti saobraćaja Srbije, vozači su dužni da na svojim vozilima imaju odgovarajuće zimske pneumatike ukoliko se na kolovozu nalaze sneg ili led.

Kazne za nekorišćenje zimskih pneumatika kreću se od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica, dok su za pravna lica ove kazne mnogo više i iznose od 100.000 do 800.000 dinara!

Foto: Ilustracija

Pri tome treba znati da osiguravajuće kuće neće isplatiti eventualnu štetu ukoliko na vozilu nemate odgovarajuće pneumatike, pa vas ovaj “luksuz” da vozite sa letnjim gumama može papreno koštati.

Ipak, stručnjaci preporučuju da bez obzira na činjenicu da nema snega ili leda, ukoliko je temperatura vazduha ispod devet stepeni Celzijusa, obavezno na svoje vozilo, namontirate zimske gume.

– Letnja guma na nižim temperaturama gubi svojstva koja bitno utiču na upravljivost, ali i na zaustavni put – kaže Dragan Slavković iz jedne od beogradskih prodavnica auto-guma. – Nije svejedno da li će se vaš automobil zaustaviti deset metara pre ili posle.

Naš sagovornik navodi da je tržište Srbije, baš kao i poslednjih nekoliko godina, veoma dobro snabdeveno svim tipovima pneumatika.

– Čini se da su cene čak i nešto niže nego ranijih godina. To treba pripisati sve većoj konkurenciji, pogotovo sve popularnijoj internet prodaji – kaže Slavković.

Ono na šta treba obratiti pažnju je i datum proizvodnje, jer i gume imaju svoj vek trajanja, bez obzira na to da li su vožene ili ne. Iako na gumama ne postoji “rok važenja” kao na nekim drugim proizvodima, stručnjaci tvrde da je okvirni rok trajanja oko pet godina, mada mnogo toga zavisi od vrste, proizvođača pa i načina skladištenja guma.

Cene guma zavise od dimenzija i proizvođača i veoma su različite. Tako, na primer, najčešće tražene gume od 14 inča juče smo uspeli da pronađemo i po ceni od 3.130 dinara, ali i za 7.260 dinara.

Cene demontaže i montaže guma kreću se od 200 dinara po točku pa naviše, a cene čuvanja letnjih guma, u sve popularnijim “hotelima za gume”, kreću se od 100 dinara pa naviše u zavisnosti od veličine pneumatika.

Odredba o upotrebi zimskih guma važi do 1. aprila naredne godine.

LANCI

Treba napomenuti i to da je obavezna upotreba lanaca na deonicama puta gde je to posebno naglašeno, a ukoliko se nalazite na drumu van grada, a nemate lance u prtljažniku, policajac može da vas, shodno zakonu, kazni sa 3.000 dinara. Ukoliko se nađete na putu na kome je obavezna upotreba lanaca u tom trenutku, a nemate ih, kazna je 5.000 dinara uz obavezno isključivanje vozila iz saobraćaja.

KOMENTARIŠI