Prvog radnog dana u ovoj godini Zlatibor i Kopaonik i dalje su najposećenije destinacije u Srbiji. Gostiju je, kažu hotelijeri, manje nego prethodnih godina, kada nije bilo epidemije i ograničenja. Ipak, na Kopaoniku su za vikend zabeležene velike gužve i na skijalištu i u kafićima.

Na stazama Kopaonika dnevno je od 3.500 do 4.000 skijaša, a da se zbog epidemije ne bi stvarale gužve, skijalište radi sa 80 odsto kapaciteta.

Skijaše pozivaju da koriste prilazne instalacije koje povezuju čitavo skijalište, kraj kojih su i parkinzi za automobile i tako izbegnu duže čekanje u redovima.

“Poštujemo distancu i očekujemo lepo skijanje, danas, evo prvi put smo na žici sada”, navodi jedan od skijaša.

Na planini u turističkom centru i vikend naseljima sa bruske i raške strane je oko 8.000 gostiju, dok ih je ranijih godina bilo i do 15.000.

Za razliku od Kopaonika, gde je 35 centimetara snega, na Zlatiboru ga tek u tragovima ima, te gosti umesto u skijanju na Torniku, njih dnevno oko 2.000, uživa u vožnji žičarom i panoramskom razgledanju Zlatibora. U ponudi je i vožnja bobom, a osim na Torniku, puna su i obližnja izletišta.

“Po nekim procenama, na Zlatiboru je boravilo čak i do 30.000 gostiju, ovih komercijalnih, a opet oni koji su dolazili na Zlatibor na izlet, da budu jedan dan i tako, taj broj znatno premašuje ovaj broj, tako da imamo razloga da u ovakvoj situaciji kakva jeste budemo jako zadovoljni sa ostvarenom posetom”, navodi Jovo Pavlović iz Turističke organizacije “Zlatibor”.

Sudeći po interesovanju za rezervacije i u hotelskom i u privatnom smeštaju, turistički radnici očekuju dobru i ovu zimsku sezonu, koju sneg može samo ulepšati, mada sve zavisi i od epidemijske situacije.

KOMENTARIŠI