Postojanje davne svetinje u severoistočnom delu smoljinačkog atara, na mestu koje se i dalje zove Manastir, niko ne dovodi u pitanje ni u selu Smoljinac, ni u njegovoj okolini. Mada nema nikakvih vidljivih tragova crkve, niti postoje ikakvi zapisi i natpisi koji bi potvrdili da je tu postojala bogomolja, sam naziv potesa manastir ubedljivo govori da je on tu zaista bio.

Manastirište posvećeno Svetoj Petki nalazi se u predelu koji se odvajkada zove Zmajevac, pa se i u narodu često pominje manastir Zmajevac.

Manastir je slavio Svetu Paraskevu i Sv. Vratolomeja i Vrnavu. Na Svetu Paraskevu, svake godine se kraj izvora okuplja mnoštvo sveta iz Smoljinca, Kobilja, Šapina, Zabrege… Tu se takođe reže kolač i na Sv. Vratolomeja i čini litija.

Na mestu gde se nalazio manastir i danas je mnogopoštovana sveta i lekovita voda na koju dolaze stanovnici Smoljinca i svih okolnih sela jer svi veruju da ta voda leči od bolesti očiju i da jača organizam.

Sadašnju kapelu, nalik na crkvicu, dimenzija 5,40 h 5 h 6metara sagradila je omladina iz Smoljinca 1991. godine. Idući ka glavnom izvoru, odmah do kapele sa desne strane sazidan je i dom za okupljanje naroda sa neophodnim prostorijama.

KOMENTARIŠI