Foto: Urban City / I.P.

Od ove godine država i građanima subvencioniše zamenu zastarele stolarije i prelazak na grejanje čistijim energentima. Sve će ići preko “Uprave za energetsku efikasnost” koja počinje da radi idućeg meseca.

U prvoj fazi koja počinje pomoć dobijaju lokalne samouprave za šta je konkurs završen. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović navela je za RTS da će javni poziv za kompanije koje će vršiti zamenu stolarije biti raspisan za deset do 15 dana, a da se poziv za građane očekuje sredinom juna.

U ponedeljak je počela prva faza procesa poboljšanja energetske efikasnosti i završen je konkurs za gradove i opštine. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je navela da će taj proces trajati nekoliko godina.

“Lokalne samouprave koje su imale novca u svom budžetu za energetsku efikasnost su se javile na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike. Mi pričamo o 88 opština, a one koje zaista imaju svu dokumentaciju, negde 74. Sada je sve na jedinici lokalne samouprave”, rekla je Zorana Mihajlović tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Dodala je da će jedinice lokalne samouprave u narednih nekoliko dana raspisati dva javna poziva.

“Jedan javni poziv je za firme, kompanije koje će da se bave zamenom stolarije. Mi pričamo ne samo o zameni stolarije, vrata, prozora, mi pričamo o izolaciji celih zgrada, porodičnih kuća, zamenu krovova, zamenu individualnih ložišta. Sve je to nešto što može i što ulazi u ovaj projekat”, istakla je Zorana Mihajlović.

Naglasila je da će kriterijumi biti jasni i da kompanije sada ne mogu da povise cene stolarije i da će proći samo one koje su kvalitetne, dobre i imaju realne cene.

“Onda će opštine i gradovi raspisati javni poziv ka svojim građanima ili ka stambenim zajednicama da se jave i učestvuju u ovom procesu u kojem država i grad daju 50 procenata, a polovinu novca daju građani”, kazala je Mihajlovićeva.

“Konkurs za kompanije za deset dana, za građane sredinom juna”

Očekuje da će konkurs za kompanije biti raspisan za nekih deset do 15 dana, a konkurs za građane sredinom juna, dok se očekuje da prvi ugovori budu potpisani u julu.

Zorana Mihajlović je istakla da ove godine nema novca za sve, ali da veruje da će sledeće godine biti na raspolaganju 100 miliona evra.

“Ovo je projekat koji traje nekoliko godina. Ovo ne može da se završi za 365 dana. Građani treba da znaju, tu smo, hoćemo da pomognemo, hoćemo da se završi energetska efikasnost u stanovima, u porodičnim kućama”, kazala je Mihajlovićeva.

Govoreći o kontroli, Zorana Mihajlović je rekla da je na sastanku sa načelnicima okruga poručila da ne sme da bude nijednog pogrešnog koraka i dodala da će kontrolu sprovoditi i ministarstvo i inspekcije, ali da su najvažnija kontrola građani.

“Pozivam ih sve kada krene ovaj proces, kada krene realizacija, kada krenu javni pozivi, javite se, kažite, gde god postoji problem, mi ćemo taj problem rešavati”, naglasila je Mihajlovićeva.

“Imamo dovoljno vremena da dođemo u period kada ćemo proizvoditi energiju na održivi način”

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da imamo dovoljno vremena da dođemo u period kada ćemo električnu i toplotnu energiju proizvoditi na održiviji način.

“Ja stvarno verujem da ćemo mi vrlo brzo završiti plan rada naših termokapaciteta do 2050. godine. Prema tome, neće se zatvarati termoelektrane, ako je to osnovno pitanje koje čujemo ovih dana, nego je pitanje kako ćemo mi te termoelektrane da učinimo takvim da proizvode električnu energiju na jedan održivi način”, navela je Zorana Mihajlović tokom gostovanja u Jutarnjem programu.

Dodala je da je jako važno pitanje kako ćemo proći kroz proces tranzicije proći da nemamo zabranu uvoza i izvoza električne energije, pošto postoje termoelektrane koje rade na lignit, kao i da takse na ugljen-dioksid budu što niže za Srbiju.

Mihajlovićeva je, komentarišući primedbe da je proces ubrzan, navela da je u ovakvim dugačkim procesima informisanje najvažnija stvar i poručila je radnicima EPS-a i rudarima da veruju svojoj državi i da nijedan radnik neće ostati bez posla.

“Učinićemo svi zajedno i pravićemo plan. Juče smo sa sindikatom EPS-a razgovarali o tome, napravićemo savet Vlade u kojem ćemo zajednički javno napraviti plan do 2050. godine. Sve druge priče koje se čuju, nisu nikakva briga o radnicima. Niko nigde nije pomenuo neku 2030. godinu. Suština je da učinimo da naše termoelektrane budu održive”, istakla je Zorana Mihajlović.

Govoreći o novim kapacitetima, Mihajlovićeva je rekla da je EPS investitor za mnoge važne projekte, među kojima je Termoelektrana Kostolac B3, a da za druge objekte u termo-sektoru nema planova.

Govoreći o prebacivanju „Transportgasa Srbija” u državno vlasništvo, Zorana Mihajlović je rekla da to jeste početak reforme.

„Mi hoćemo da naš gasni sektor bude efikasan. Transportgas će biti operator sistema. Transportgas jeste sad u vlasništvu Republike Srbije, što je jako važno. Drugo, cilj svega što radimo jeste da cene gasa budu održive. Cena za industrijske potrošače u Srbiji je danas najviša u Evropi. Mi hoćemo kroz ovo reformisanje, kroz ove podele delatnosti da imamo održiviju i nižu cenu”, kazala je Mihjalovićeva.

KOMENTARIŠI