Foto: Pixabay // ilustracija

Svađa u gradu na Begeju zbog pomalo čudne raspodele para iz gradskog budžeta. Klubu iz Elemira za turnir u preferansu namenjeno čak 400.000 dinara.

Igrači preferansa iz Vojvodine ovog leta na turniru u Elemiru kartaće se o trošku lokalnog budžeta, tačnije poreskih obveznika iz grada na Begeju. Komisija za vrednovanje i finansiranje programskih aktivnosti i projekata udruženja i amaterskih kulturno-umetničkih društava, odlučila je da preferans klubu “Elemir” dodeli 400 hiljada dinara za ovaj turnir. Sa obrazloženjem da se novac daje na ime “podsticnja programa iz oblasti obrazovanja i nauke”, ali nije objašnjeno u čemu je njihova veza s preferansom. Osim ako se ne računa da je predsednik i najbolji igrač kluba član Gradskog veća.

Doduše odluka komisije još nije konačna, jer nezadovoljni učesnici konkursa imaju pravo prigovora. Teško je, međutim, poverovati da će se kartaroši iz Elemira žaliti. Baš kao i 90 drugih udruženja koja su se našla na listi kojom je grad rasporedio preko 12 miliona dinara.

To će verovatno učiniti 12 odbijenih udruženja, koja su i ukazali na raspodelu budžetskih para, kako tvrde “po babu i stričevima”! Navode da je rekordna svota data igračima preferansa, ali i brojnim drugim udruženjima odmereno je od 100.000-250.000 dinara za neverovatne aktivnosti poput širenja ljubavi, kreativnog leta, spremnosti za razvoj, negovanja maštovitih dečjih prstića, učenje engleskog…

– Udruženje “Tiska priča” dobilo je 250.000 za projekat “Ventilacija i protivpožarna zaštita putnog saobraćaja tunela”, mada u Zrenjaninu i Banatu nema nijednog tunela – navode iz jednog odbijenog KUD-a.

Takođe, iznose i primedbu da je izgleda kumovala i “zavičajna veza”, jer je veliki novac otišao udruženjima iz Kleka, u kojem žive uticajni lokalni funkcioneri i gradonačelnik. “Klek u srcu” dobio je 300.000, a “Hercegovina u srcu” 350.000 hiljada dinara…

U komisiji, međutim, ističu da su radili po zakonu i nastojali svima da izađu u susret, iako se na konkurs prijavilo preko 100 udruženja.

– Mislim da smo pošteno uradili svoj posao. Nezadovoljni imaju pravo žalbe, tu smo da ispravimo ako smo nešto pogrešili – kaže za “Novosti” Slaviša Vlačić, gradski većnik i predsednik komisije, ne želeći da komentariše dodeljivanje rekordne svote kartaškom klubu iz Elemira.

AFERA S MEDIJIMA

Raspodelu para za medijske projekte, gde su dve zrenjaninske televizije dobile više od dve trećine od 9,8 miliona dinara predviđenih sredstava za 2018., godinu prati afera. Vlasnica KTV Danica Radić neće da potpiše ugovor, tvrdeći da je sve velika prevara i da žele da otmu televiziju, dok iz Gradske uprave to demantuju.

KOMENTARIŠI