Zavod za javno zdravlje Požarevac kontroliše kvalitet vode za kupanje na osnovu zahteva i potpisanih ugovora.

U gradu Požarevcu kontrolišu se bazeni Kulturno-sportskog centra Požarevac (veliki i mali). Analize bazena u Zabeli su u toku. U Braničevskom okrugu kontroliše se kvalitet vode za kupanje u bazenima u Ždrelu, “Silver Lake” u Velikom Gradištu, u Golupcu, Šapinu, Stamnici i Aljudovu.

Dinamika uzorkovanja je 1 puta nedeljno, po Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti bazenskih voda (Sl.glasnik RS 30/2017). U svim ispitivanim uzorcima voda iz bazena za kupanje je bila ispravna, a to znači da je bezbedna za zdravlje i da se preporučuje za kupanje i rekreaciju.

U uzorcima od 5.7.2017.g voda za kupanje na sve 3 plaže (Požarevačka, Gradištanska i Zatonjska) je bila ispravna za kupanje uz preporuku za tuširanje posle kupanja. U uzorkovanju od 14.7.2017.g. Požarevačka i Gradištanska plaža su bile ispravne za kupanje – to su bila ponovljena uzorkovanja.

Požarevačka i Gradištanska plaža su krajem juna imale mikrobiološku neispravnost, ali u zadnja 2 uzorkovanja, od 5.7. i 14.7.2017.g., voda za kupanje je na Požarevačkoj i Gradištanskoj plaži bila ispravna za kupanje. Kvalitet vode za kupanje na Srebrnom jezeru je svake godine promenjivog kvaliteta i ZZJZ Požaravac će nastaviti uzorkovanje dinamikom od 2 puta nedeljno dok traje sezona kupanja.

Na kupalištima Topoljar kraj Kostolca voda za kupanje je ispravna, uz preporuku za tuširanje posle kupanja.

Aktuelne preporuke kupačima:

– pridržavati se osnovnih sanitarno higijenskih mera, a to su: izbegavati kupanje ako je osoba prehlađena, ima crevne tegobe, ako je kupač mnogo gladan, neposredno nakon obilnog obroka, ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika i ako ima neke gnojne promene na koži;

– za kupače na bazenima obavezno je tuširanje i prolazak kroz dezinfekciono sredstvo tzv. dezo-barijeru pre ulaska u bazen, a za kupače na kupalištima obavezno je tuširanje nakon kupanja;

– unositi dosta tečnosti tokom sunčanja, najbolje je da to bude voda ili limunada, a ne gazirani napici i zaštititi glavu od direktnog dejstva sunčevih zraka (kapa ili šešir).

Preporučujemo da se rashlađenje u toplim letnjim danim potraži u bazenima i kupalištima koji su kontrolisali kvalitet vode za kupanje i koji imaju higijenski ispravnu vodu za kupanje.

KOMENTARIŠI