13. Evropska noć muzeja obeležena i u Petrovcu na Mlavi

13. Evropska noć muzeja obeležena i u Petrovcu na Mlavi

Kao i prethodnih godina, u Petrovcu na Mlavi obeležena je Evropska Noć muzeja u okviru manifestacije „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“.

Zavičajni muzej je tradicionalno glavni nosilac programa za Noć muzeja u Petrovcu na Mlavi, a od 2014. godine i inicijator saradnje sa srodnim ustanovama kulture i udruženjima građana koji svojim aktivnostima te večeri u petrovačkoj varoši kulturni program čini zanimljivijim i dinamičnijim.

Ove 2017. godine, bogatim sadržajem na 4 lokacije kroz 5 programa petrovčanima su se predstavili:

Zavičajni muzej Petrovac na Mlavi, u kojem je otvorena multimedijalana dokumetnarno-istorijska izložba „Ženska radenička škola u Petrovcu na Mlavi“, čiji su autori prof.arh Slobodan Danko Selinkić i kustos petrovačkog muzeja Milan Jenić. Izložbu je otvorila direktorka Zavičajnog muzeja Žaklina Perić u prisustvu brojnih saradnika koji su pomogli realizaciji ove izložbe koja će u muzeju biti otvorena do 20. juna. Izložba prikazuje istorijat i značaj koji je ta škola ima u prvoj polovini prošlog veka, a posebno mesto dato je samoj zgradi kao vrednom arhitektonskom delu koje je imalo značajnu ulogu u izgradnji vizuelnog građanskog identiteta Petrovca na Mlavi s početka 20. veka, a koja je nažalost srušena 1980. godine. Ovom izložbom autori su želeli da ožive i sačuvaju sećanje na to. I ovaj put u muzeju su se svojim tradicionalnim specijalitetima domaće kuhinje predstavile članice Udruženja žena „Starčevljanke.“ Zanimljivo je i to da je publika imala prilike da vidi i modele đačkih uniformi kakve su se nosile u Ženskim radeničkim školama 20-ih godina prošlog veka, a koje su na otvaranju izložbe nosile Anđela Ristić i Nevena Miloradović, dok ih je na gitari pratila Staša Stanojlović.noc muzeja petrovac 1

U Narodnoj biblioteci „Đura Jakšić“, koja je ove 2017. godine glavni partner Zavičajnog muzeja u realizaciji programa , kako za Evropsku noć muzeja , tako i za čitavu manifestaciju „Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10“, predstavljena je izložba STRIPA u okviru koje su posetioci imali prilike da pogledaju izložbu strip crteža Spasoja Kulauzova, kao i bogatu kolekciju strip izdanja i knjiga o stripu koju poseduje petrovačka biblioteka.

Na platou ispred petrovačke biblioteke, Udružene gljivara i ljubitelja prirode „Vilino kolo“ predstavili su posetiocima izložbu gljiva sa ovih prostora.

Odred izbiđača „Mlava“ iz Petrovca na Mlavi, kao najverniji i najstariji saradnik Zavičajnog muzeja, sada već tradicionalno i učesnik u Noći muzeja, i ove godine svoje članove i sugrađane obradovao je bogatom izložbom hrane „Ukusi iz celog sveta“. Ove 2017. godine petrovački izviđači su spremili bogati program degustacije i okupili veliki broj posetilaca u svojim prostorijama u Paviljonu Stare osnovne škole.

U Galeriji „Krug“ posetioci su mogli da pogledaju tek otvorenu izložbu Prolećni likovni salon, na kojem su se po 23. put prdstavili umetnici Udruženja likovnih umetnika Petrovac.

Ovim bogatim i sadržajnim programom Petrovac na Mlavi se i ove 2017. godine uspešno upisao u mapu muzeja koji širom Evrope obeležavaju Noć muzeja.

KOMENTARIŠI