PODELI

Naveo je da se srpski premijer u Beograd vratio sa brojnim sporazumima – ugovor o zajmu kod kineske banke koja će finasirati železnicu od Beograda do Stare Pazove što je projekat vredan 300 miliona evra, zatim izgradnja puteva, infrastrukture, industrijskog parka i mnogo drugih stvari koje će finansirati kineske kompanije.

On je na Bečkim ekonomskim razgovorima – Beogradski sastanak 2017. koji se održava u Beogradu, rekao da je svestan da novac još uvek nije u džepu za sve projekte koji su dogovoreni u Pekingu, ali da su to “vrlo ozbiljni sporazumi koji uključuju parnerstvo između dve zemlje”.

“Srbija je važna, Srbija je važna za EU, važna je za SAD kao i za Rusiju i Kinu, kao što smo videli pre nekoliko dana. Srbija je važna naravno i nama jer smo snažno uključeni u razne projekte, u okviru EU i procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, rekao je Lanski.

On je kazao da kao advokatska kancelarija iz Austrije na mnogo načina može da se sarađuje sa Srbijom, kao investitori i kao ekonomski partneri.

“Izvoz u Srbiju se povećao za 11 odsto, a sa 2,3 milijarde evra Austrija je najveći strani investitor u Srbiji. Austrija ima i duboke istorijske veze sa regionom koje sada nisu dovoljno intezivne, ali su odnosi I dalje konstruktivni”. naglasio je Lanski i naveo da ima utisak da su sa lošom politikom EU “zabrljali stvar”.

“Mislim da su zemlje zapadnog Balkana i Srbija u vrlo dobroj poziciji što se tiče međunarodne konkurentnosti, oni su konkurentni za Rusiju i Kinu, i EU nije u poziciji da se bavi samo sobom. U globalnoj konkurenciji mi gubimo mesto od Kine, možda na neki način i od Rusije”, kaže Lanski.

On je dalje naveo da zbog “prepotentnosti i arogantnog stava EU u prošlosti” poput izjava da u narednih pet godina nema mesta za nove članove, nije vođeno računa o globalnoj konkurenciji Unije.

“EU je i dalje najveće svetsko jednistveno tržište, i mi želimo da zapadni Balkan bude atraktivniji za investiture. Reforme koje se događaju su povoljne za ekonomski rast i članstvo u EU jeste važno za mnoga bilateralna pitanja, ali Berlinski proces je razuman motor koji treba da da ciljeve i razloge svim zemljama koje žele da budu članice, ali su izgubile perspektivu”, rekao je Lanski.

Dodao je da je EU investirala milijardu evra u projekte povezivanja regiona, koji uključuju ulaganje u autoputeve, infrastrukturu, energetiku.

KOMENTARIŠI