“Vučić iz Pekinga doneo ‘fantastičan’ paket”

“Vučić iz Pekinga doneo ‘fantastičan’ paket”

Premijer Vučić se vratio iz Pekinga sa fantastičnim “paketom” ugovora važnih za privredu zemlje, kaže član uprave Bečkog ekonomskog foruma Gabrijel Lanski.

Naveo je da se srpski premijer u Beograd vratio sa brojnim sporazumima – ugovor o zajmu kod kineske banke koja će finasirati železnicu od Beograda do Stare Pazove što je projekat vredan 300 miliona evra, zatim izgradnja puteva, infrastrukture, industrijskog parka i mnogo drugih stvari koje će finansirati kineske kompanije.

On je na Bečkim ekonomskim razgovorima – Beogradski sastanak 2017. koji se održava u Beogradu, rekao da je svestan da novac još uvek nije u džepu za sve projekte koji su dogovoreni u Pekingu, ali da su to “vrlo ozbiljni sporazumi koji uključuju parnerstvo između dve zemlje”.

“Srbija je važna, Srbija je važna za EU, važna je za SAD kao i za Rusiju i Kinu, kao što smo videli pre nekoliko dana. Srbija je važna naravno i nama jer smo snažno uključeni u razne projekte, u okviru EU i procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji”, rekao je Lanski.

On je kazao da kao advokatska kancelarija iz Austrije na mnogo načina može da se sarađuje sa Srbijom, kao investitori i kao ekonomski partneri.

“Izvoz u Srbiju se povećao za 11 odsto, a sa 2,3 milijarde evra Austrija je najveći strani investitor u Srbiji. Austrija ima i duboke istorijske veze sa regionom koje sada nisu dovoljno intezivne, ali su odnosi I dalje konstruktivni”. naglasio je Lanski i naveo da ima utisak da su sa lošom politikom EU “zabrljali stvar”.

“Mislim da su zemlje zapadnog Balkana i Srbija u vrlo dobroj poziciji što se tiče međunarodne konkurentnosti, oni su konkurentni za Rusiju i Kinu, i EU nije u poziciji da se bavi samo sobom. U globalnoj konkurenciji mi gubimo mesto od Kine, možda na neki način i od Rusije”, kaže Lanski.

On je dalje naveo da zbog “prepotentnosti i arogantnog stava EU u prošlosti” poput izjava da u narednih pet godina nema mesta za nove članove, nije vođeno računa o globalnoj konkurenciji Unije.

“EU je i dalje najveće svetsko jednistveno tržište, i mi želimo da zapadni Balkan bude atraktivniji za investiture. Reforme koje se događaju su povoljne za ekonomski rast i članstvo u EU jeste važno za mnoga bilateralna pitanja, ali Berlinski proces je razuman motor koji treba da da ciljeve i razloge svim zemljama koje žele da budu članice, ali su izgubile perspektivu”, rekao je Lanski.

Dodao je da je EU investirala milijardu evra u projekte povezivanja regiona, koji uključuju ulaganje u autoputeve, infrastrukturu, energetiku.

KOMENTARIŠI