17 godina od demokratskih promena u Srbiji

17 godina od demokratskih promena u Srbiji

Danas se navršava 17 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Protesti uoči 5. oktobra

Demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ).

Lokal OTPOR-a u Požarevcu

Na izborima 24. septembra 2000. Milošević je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice. Demonstranti su 5. oktobra u Beogradu na platou ispred tadašnje Savezne skupštine a danas Doma Narodne skupštine, stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Razbijena parfimerija Marka Miloševića “SKANDAL na Terazijama”

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

6. oktobar 2000. nikada nije osvanuo u Srbiji

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara.

Povređeno je 65 ljudi.

U Požarevcu su u večernjim satima demolirane radnje Marka Miloševića kao što su Cybernet Communications, Caffe Passage, Pekara Non Stop, prostorije Bambi Parka, kao i prostorije Radija Madona koji je tada završio emitovanje programa koji je imao nacionalnu frekvenciju.

Mesto okupljanja i početak protesta posle nepriznavanja izbornih rezultata 24. septembra počeli su spontano ispod lipe, tadašnje bašte Caffe Caffe-a u Lenjinovoj ulici.

Slobodan Milošević je u aprilu 2001. uhapšen zbog finansijskih malverzacija, a dva meseca kasnije je izručen Haškom tribunalu gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu. Umro je 11. marta 2006. od infarkta, u svojoj ćeliji u pritvoru Haškog tribunala.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI